Henrietta Arnesson är landskapsarkitekt på teknikförvaltningen och projektledare för satsningen på får som naturliga gräsklippare.
Henrietta Arnesson är landskapsarkitekt på teknikförvaltningen och projektledare för satsningen på får som naturliga gräsklippare. Bild: Mats H Ljungqvist

Sökes: Får till nya parkområdet: ”Är ju naturliga gräsklippare”

Kungsbacka kommun söker fårägare som vill låta sina djur beta på nya parkområdet. Totalt handlar det om tusentals kvadratmeter ängar bakom Hallabäcken i Varla.
– Får är ju naturliga gräsklippare och detta gynnar den biologiska mångfalden, säger Henrietta Arnesson, projektledare för satsningen.

ANNONS
|

Det är på kommunens webbsida som den tekniska förvaltningen nu går ut och söker efter fårägare som vill låna ut sina får. Marken kommunen erbjuder är två gräsytor i nya Hallabäcksparken bakom Varla. Tillsammans utgör de drygt 8 000 kvadrat grönskande gräsmark – som gjorda för fårbete.

LÄS MER:Robert tar det kallt i havet utanför Åsa: ”Huden blir som pansar”

– Kommunen har ju många stora gräsytor som vi klipper med maskin. Nu vill vi testa att låta får beta ner dem i stället. Fåren är ju naturliga gräsklippare och detta är både mer naturligt och gynnar den biologiska mångfalden, säger Henrietta Arnesson, landskapsarkitekt på teknikförvaltningen i kommunen.

Pedagogisk tanke

Båda ängarna ligger på var sin sida Hallabäcken, som ringlar genom området. Det ansluter i sin tur till det nya promenadstråket kring Kungsbackaån, som sträcker sig ända ner till lekplatsen vid Kungsmässan. Längs den leden finns både fågelholkar, informationsmaterial och rastplatser. Alla med vatten, djur och natur som tema. Anslaget är utformat för barn och Henrietta Arnesson medger att det också finns en pedagogisk tanke med fåren.

ANNONS

LÄS MER:Andrea och hunden Kess hittade treårig pojke vid liv

– Vi håller på att utveckla Hallabäcksparken som en slags naturpark och för oss hade det varit helt perfekt att få in får som betar. Lite har vi inspirerats av Varberg, som redan har betesdjur på kommunal mark i staden, säger Henrietta Arnesson.

Henrietta Arnesson berättar att det vore ”helt perfekt” med får som betar på kommunens ängar.
Henrietta Arnesson berättar att det vore ”helt perfekt” med får som betar på kommunens ängar. Bild: Mats H Ljungqvist

Sköta sina får

Någon ersättning blir det inte tal om, men kommunen lovar att stängsla upp och hägna in ängarna innan fåren dyker upp. Och den dagliga tillsynen är det tänkt att fårägarna själva ska sköta om.

LÄS MER:Hönsbytardagen tillbaka efter pandemin: ”I år slår vi på extra stort”

– Vi vet ju ännu inte hur stort intresset är för att nyttja de här ängarna. Men vi har tagit råd av sakkunniga, kommunanställda som själva har får, och enligt dem passar de här markerna bra för får, säger Arnesson.

I Varbergs kommun är man nöjd med jobbet som fåren gör på kommunala ängar.

– Ja, vi har väldigt goda erfarenheter, detta funkar jättebra, och fåren ser till att hålla nere både gräs och sly där de betar. Visst har det hänt att någon som gått genom fårhagen glömt stänga grinden, så några får har rymt, men det har löst sig snabbt, säger Jenny Bergström, chef på förvaltningen för hamn och park i Varberg.

Fler platser

Slår försöket med betande får lika väl ut i Kungsbacka, så kan det bli aktuellt att låna ut andra kommunala ängar och grönområden i stadskärnan. På webbsidan skriver Kungsbacka kommun att också andra djurägare med brist på betesmark gärna får höra av sig då ”det kan finnas fler områden i behov av bete än de som presenteras ovan”.

ANNONS

LÄS MER:Berit, 85, ständigt utsatt för klottrare: ”Det är lika tråkigt varje gång”

– Vi har lite fler platser som skulle kunna vara aktuella, men nu kör vi det här som ett pilotprojekt. Beroende av hur det faller ut så får vi se om vi kan öppna upp fler platser, och kanske också för andra betande djur än får, säger Henrietta Arnesson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS