Marielle Johansson tar hönsbytardagen till torget.
Marielle Johansson tar hönsbytardagen till torget. Bild: Jenny Olsson

Hönsbytardagen tillbaka efter pandemin: ”I år slår vi på extra stort”

Efter två års uppehåll är det återigen dags för den populära hönsbytardagen, i år mitt på torget. Du kan både gå på loppis och hyra en plats för att byta, skänka eller köpa allt mellan höns, påfåglar och marsvin.
– I år slår vi på extra stort efter det långa uppehållet, säger arrangören Marielle Johansson.

ANNONS
LocationKungsbacka|

För tio år sedan testade Marielle Johansson att anordna en hönsbytardag för skoj skull i sin kompis trädgård. Då lockade evenemanget till sig runt 300 nyfikna personer. Numera brukar det komma uppemot 1500 besökare till den återkommande hönsbytardagen.

LÄS MER:Alla ville klappa alpacka på Allekulla gård

Efter att pandemin satte stopp för två år sedan återvänder nu traditionen alltså den 26 maj. I år blir det dessutom mer centralt och lättillgängligt, eftersom evenemanget har förflyttats från Hamravallen till torget.

– Jag tror det kommer bli en jätterolig dag med mycket folk. Och eftersom vi kan hålla det så centralt i år så vill jag se till att det blir en familjedag med något som passar alla, säger Marielle.

ANNONS

Att tänka på om du vill skaffa höns

I Kungsbacka kommun är det inom ett område med detaljplan tillåtet att ha upp till fyra höns utan tillstånd. Inom samma område krävs dock tillstånd för hållande av tupp.

Utöver möjligheten att hyra en plats att byta, skänka eller köpa olika fjäderfän och smågnagare på, kommer det även finnas en loppis och olika barnaktiviteter. Dessutom kommer djurambulansen vara på plats. För att sponsra dem kommer det säljas lotter till ett anklopp i ån.

LÄS MER:Lisbeth fick närkontakt med mytomspunna härfågeln: ”Helt fantastiskt”

Ökat intresse

Det starka deltagandet i de tidigare hönsbytardagarna är ett tydligt kvitto på de senaste årens ökade intresse för att ha höns hemma.

LÄS MER:Tommys fågelholk i Lindome har blivit turistmagnet

– Hönor är väldigt sociala djur och jag tror att folk har fått upp ögonen ju mer andra pratar om det. Man får ju ägg varje dag och det finns inget som är så rofyllt som att sitta i en hönsgård och bara titta på hönorna, säger Marielle.

Det är dessutom relativt enkelt att ha hönor eftersom man exempelvis kan fixa i ordning en lekstuga som hönshus. Man kan till och med ha vissa hönor inomhus, om man har en tillräckligt stor bur. Hönrasen vaktel menar Marielle är en bra ras eftersom den inte gör så mycket väsen av sig och är en av de minsta som finns.

Många raser

På hönsbytardagen brukar det vara vissa raser varje år som sticker ut i popularitet. De tre mest populära tror Marielle är fransk Faverolle, Islandshönan och dvärgkochin.

ANNONS

LÄS MER:Så byggde Tommy ”fartkameran” på Spårhagavägen

– Det ska bli kul att se vilka som är mest populära i år. Men det kommer ju vara alla slags djur med fjädrar på plats, säger hon.

För den som är intresserad öppnar årets hönsbytardag klockan 10.00.

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS