Sociala företaget vinner hållbarhetspriset: ”Vi är jätteglada”

De ger nytt liv till gamla cyklar och värnar om återbruk i stort. Dessutom ger företaget människor en chans att komma ut i arbetslivet. Sociala företaget K2C är en av vinnarna av kommunens hållbarhetspris.
– Vi är jätteglada och oerhört tacksamma. Det betyder mycket att vår verksamhet uppmärksammas, säger Lars Person, verksamhetschef.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Varje år delas kommunens hållbarhetspris ut. Priset delas ut till en verksamhet eller person som arbetar på ett hållbart sätt utifrån flera aspekter, socialt, ekologiskt och ekonomiskt. I år blev det två vinnare, avdelningen Bojen på Maleviks förskola och det sociala företaget, Kungsbacka andra chansen, K2C, något som Norra Halland tidigare skrivit om.

Verksamhetschefen Lars Person på K2C är överlycklig när Kungsbacka-Posten når honom dagen efter prisutdelningen under kommunfullmäktigemötet.

– Alla är jättestolta och tacksamma, det är ett stort erkännande av hos som företag. Vi vill tacka alla som har nominerat oss och kommer hit och stöttar oss, får en bra cykel till ett fantastiskt pris. Vi får väldigt mycket ros och väldigt lite ris, säger han.

ANNONS

”Få en betydelse i samhället”

Företaget renoverar och säljer gamla cyklar, men också kläder och klär om möbler som annars slängts. Utöver det är alla anställda personer som tidigare stått långt från arbetsmarknaden.

– Vi skapar jobb åt långtidsarbetslösa, åt de som står längst från arbetsmarknaden så att de kan komma tillbaka till arbete. Att se en människa som är utbränd eller har någon lättare funktionsvariation ta ansvar, växa som människa och att få en betydelse i samhället. Det är grundmotivet och det absolut viktigaste hos oss och anledningen till varför jag startade verksamheten.

Kommunens motivering till vinnarna av hållbarhetspriset 2021

Kungsbacka andra chansen, K2C:

”Årets pristagare är ett arbetsintegrerat socialt företag som värnar om såväl miljön som människor. Människorna som jobbar här är lyhörda, hjälpsamma och har en god känsla för återbruk. Här får såväl cyklar som prylar en ny chans. Företaget har även fler strängar på sin lyra såsom exempelvis skrädderi”.

Avdelningen Bojen på Maleviks förskola:

”Årets pristagare har adopterat bin, skapat eget ekosystem, gått skräpplockarpromenader och mycket mer. Att så tidigt prata om vikten av hållbarhet är något som kan ge ringar på vattnet hos såväl barnens familjer som i deras fortsatta liv. Det tycker vi är värda en stor eloge.”

Prispengarna: 5000 kronor var

Kungsbacka andra chansen firade dessutom sin fem årsdag den första april. När Lasse skulle gå upp under prisutdelningen tänkte han dra något om att de inte är ett aprilskämt.

– Jag har inga problem att prata inför folk annars. Men jag blev så vördnadsfull när jag gick upp där och tackade med hela mitt och verksamhetens hjärta. Så det blev ingen show, säger han och skrattar.

Förrförra lördagen slog de alla tiders rekord berättar Lars Person. Men det är inget vinstdrivande företag. Så prispengarna, 5 000 kronor var som vinnarna fick, går tillbaka i verksamheten.

– Vi är tacksamma för all hjälp så vi kan klara vintern för den är tuffast. Nu är det lyckliga tider, när solen skiner och folk köar för att få komma in. Vi är ett bra team där alla hjälps åt och det finns en väldigt stark tillhörighetskänsla.

ANNONS

LÄS MER:Förskolan vill byta namn – risk för mobbning: ”Kan användas nedsättande”

LÄS MER:Equmeniakyrkan öppnar kursgården för flyktingar: ”Otroligt gensvar”

LÄS MER:Albin nekas gruppbostad - anses klara sig med hemtjänst

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS