Skogsbrand härjade – flög med drönare

Sex enheter från räddningstjänsten larmades till en skogsbrand utanför Kungsbacka under onsdagskvällen. Vid det pågående släckningsarbetet användes även drönare.

ANNONS
|

Larmet om skogsbranden inkom till räddningstjänsten klockan 18.18. De åkte till Barnamossens Återvinningscentral, men kunde till en början inte hitta någon brand.

En tid senare, runt klockan 19.30, hittade de branden med hjälp av drönare. Det visade sig brinna i skogen mellan Höglanda och Hjälmeskulla, intill tjärnen Timmermyst. Och branden var cirka en hektar stor.

– Nu har vi hittat den och lagt upp en plan hur vi ska göra, säger Kalle Kivistö, larm- och ledningsoperatör, på räddningstjänsten Storgöteborg.

Ingen spridningsrisk

Tidigare var tre enheter och en ledningsenhet på plats för att släcka elden. Men sedan var det totalt sex enheter på plats. Drönare användes också i släckningsarbetet.

ANNONS

– Just nu är det glöd och glödbränder. Det finns ingen spridningsrisk. Vi ska vattna på ordentligt så det inte kan bli det heller.

Svårt att ta sig fram

Det är oklart när räddningstjänsten kommer att lämna platsen.

– Vi trodde vi skulle vara klara nu, men det visade sig vara bökigt att få fram släckningsmaterial till platsen, säger Kalle Kivistö, klockan 21.00 och syftar på terrängen, och fortsätter:

– Men det är fortsatt lugnt, det brinner inte, men vi måste lägga på vatten så det inte tar sig igen. Vi siktar på att vara klara vid 23.00.

Strax före klockan 23 kunde räddningstjänsten avsluta insatsen och lämna platsen.

Under torsdagsmorgonen uppger räddningstjänsten att de inte är kvar på platsen.

– Men vi kommer att åka tillbaka under dagen, säger Jonas Gill, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg vid 06.30-tiden.

Anledningen är att man vill kontrollera så att det inte ligger några glödbränder och pyr.

LÄS MER:Rekordvärme väntas i Kungsbacka – uppemot 35 grader

LÄS MER:Extrem brandrisk i värmeböljan – räddningstjänsten varnar

ANNONS