Observera att bilden är en genrebild.
Observera att bilden är en genrebild. Bild: Jerker Norlander

Extrem brandrisk i värmeböljan – räddningstjänsten varnar

Värmeböljan har kommit till Kungsbacka och temperaturerna väntas klättra en bra bit över 30 grader de närmsta dagarna. Brandrisken är extremt hög och räddningstjänsten uppmanar nu till stor försiktighet.
– Det handlar om eget ansvar, säger Hans Trengereid, vakthavande befäl i Västra räddningsregionen.

ANNONS
|

Den heta luften som svept över Europa har kommit till Sverige och gör en blixtvisit även i Kungsbacka.

Under onsdagen och torsdagen väntas temperaturerna stiga en bra bit över 30-sträcket och SMHI varnar både för höga temperaturer och för en extremt stor brandrisk i hela Västra Götaland.

Brandflyg i luften

Räddningstjänsten förbereder sig för ett par intensiva dygn, och kommer bland annat att ha brandflyg uppe för att spana efter bränder.

– Vi är uppe och flyger vid minsta brandrisk, det är en inarbetad rutin. Men just nu råder en väldigt hög brandrisk och därför kommer brandflyget att vara uppe två gånger om dagen på våra aktuella slingor och spana. Det är en hjälp för att vi ska kunna upptäcka eventuella bränder tidigt, säger Hans Trengereid, vakthavande befäl i Västra räddningsregionen.

ANNONS

Grillningen – en risk

För att undvika att bränder uppstår gäller det också att varje person är extra försiktig vid så här torrt väder. Däremot har inget eldningsförbud utfärdats av kommunen ännu.

– Det handlar om eget ansvar. När det kommer till grillning får man tänka sig för, och enbart använda fasta grillplatser om man är ute i skog och mark. Det är varje enskild persons ansvar att göra en riskbedömning vid eldning. Är man osäker är det enklaste att helt enkelt låta bli, säger Hans Trengereid.

Undvik parkeringskaos

Förutom att vidta försiktighetsåtgärder och undvika eldning i den mån det går, gäller det också tänka till på badplatsparkeringen.

– Vi vädjar till allmänheten att parkera förståndigt, så att vi kommer fram om vi behöver rädda liv. Det gäller särskilt utmed kusten där vi märker att det är mer folk ute, säger Hans Trengereid.

LÄS MER:Här är dagens vattentemperaturer i Kungsbacka kommun

LÄS MER:Så blir manetsommaren – gör såhär om du blir bränd

ANNONS