Helena Jonason, ordförande i fackförbundet Kommunal i Kungsbacka, berättar att medlemmar känner sig otrygga under pandemin. Kommunal har anmält situationen för gravida till Arbetsmiljöverket. Arkivfoto: Emma Hellström
Helena Jonason, ordförande i fackförbundet Kommunal i Kungsbacka, berättar att medlemmar känner sig otrygga under pandemin. Kommunal har anmält situationen för gravida till Arbetsmiljöverket. Arkivfoto: Emma Hellström Bild: Emma Hellström

Moa vågar inte gå till jobbet – facket anmäler kommunen: ”Medlemmarna ska känna sig trygga”

Gravida Moa Meyer vågar inte gå till jobbet på grund av risken att bli smittad av covid. Arbetsgivaren vill dock inte gå med på att ge henne graviditetspeng trots att havande löper större risk att bli allvarligt sjuka. Nu har facket skickat in en anmälan till Arbetsmiljöverket.
– Varje gång jag ser ett snorigt barn blir jag rädd, säger Moa.

ANNONS
|

Hon arbetar som fritidspedagog på Bräckaskolan i Fjärås. Samtidigt väntar hon och sambon, Oliver, sitt första barn – 3 maj är datumet som deras guldklimp ska anlända.

Men vägen fram till förlossningen har inte varit enkel för Moa Meyer. Hon vill gärna berätta sin historia eftersom den är principiellt viktig och ställer gärna upp med namn, men inte på bild.

– Jag är sjukskriven fram till nästa vecka. Stressen av allt detta har gjort att jag har fått migränanfall och sömnsvårigheter bland annat. Jag har kämpat för att få graviditetspenning så länge och det är tärande. Även annars har jag problem med migrän, men i och med pandemin och förlossningen har det blivit betydligt värre, säger Moa Meyer.

ANNONS

Hon kommer inte att återvända till sin arbetsplats efter sjukskrivningen. Istället kommer hon att ta ut föräldrapenning, vilket drabbar familjen på två sätt.

– Framförallt tar det dagar från den tid då jag skulle varit med mitt barn. Sedan drabbar det så klart oss ekonomiskt också.

Hur känns det att gå till jobbet när man är gravid under pandemin?

– Jag känner mig inte alls trygg eftersom jag är i närkontakt med elever hela tiden. Dessutom har vi många elever. I min grupp är det 50-55 barn. Jag kan inte sätta mig och pyssla med ett barn utan att jag är orolig för att han eller hon snorar. Dessutom måste jag hålla avstånd till mina kollegor, säger Moa Meyer.

Vad önskar du ska hända?

– Att Kungsbacka kommun ska låta gravida vara hemma från jobbet.

Enligt Folkhälsomyndigheten visar studier att gravida har en något högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19. Det kan innebära en förhöjd risk att barnet föds för tidigt.

Fackförbundet Kommunal i Kungsbacka har gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket beträffande situationen.

– Vi anser att försiktighetsprincipen ska råda. Våra medlemmar är inte trygga på sin arbetsplats. Arbetsgivaren har gjort riskbedömningar som vi inte är nöjda med. Det är svårt för personal i skolan att hålla avstånd. Vi anser att kommunen ska skicka hem gravida med graviditetspenning, säger Helena Jonason ordförande för Kommunal i Kungsbacka.

ANNONS

Helena Hellman är ansvarig för personalfrågor, HR, på förvaltningen för för- och grundskola.

– Vi håller den linje som vi gjort hela tiden och utgår från riskbedömning och åtgärdstrappan. Däremot fattar vi inga generella beslut eftersom detta är en jättekomplex fråga. Det är också en väldigt het fråga för oss. Vi har ställt frågor till Arbetsmiljöverket och hoppas få svar på dessa snart, säger Helena Hellman.

Folkhälsomyndigheten skriver att gravida löper något större risk för svår sjukdom. Hur ser du på det?

– Det är därför vi gör de här åtgärderna, för att minimera riskerna. Bland annat försöker vi förändra arbetsuppgifterna. Samtidigt är inte gravida med på listan över riskgrupper. Vi är oerhört angelägna om att göra rätt.

Kan du förstå rädslan med tanke på att det kan vara svårt att hålla avstånd till barn?

– Jag har inga problem att förstå den känslan. Men det kan vara skillnad på åldrar och hur lokalerna ser ut, bland annat. Varje rektor gör en bedömning av arbetsplatsen och arbetsuppgifter tillsammans med skyddsombud och medarbetare, säger Helena Hellman.

Tobias Sandblom

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

ANNONS