Nu tar Region Halland över självprovtagningen i egen regi. Arkivbild.
Nu tar Region Halland över självprovtagningen i egen regi. Arkivbild. Bild: Stefan Bennhage

Självprovtagning flyttar till vårdcentraler

Självprovtagning för covid-19 förändras när Region Halland tar över provtagningen i egen regi. Från och med den 6 december kommer proverna att få lämnas i lådor utanför vårdcentraler i regionen.

ANNONS
|

Från och med den 6 december tar Region Halland själva över ansvaret för självprovtagning av covid-19. Med det försvinner de provtagningscentraler som tidigare funnits i länet. Nu ska istället proverna lämnas i lådor utanför vårdcentraler. Lådorna kommer att vara utplacerade under vårdcentralernas öppettider.

LÄS MER:Efter lugna hösten – smittspridningen ökar

Fördelen enligt regionen är att provtagningen kommer att bli mera tillgänglig. Självtester kommer gå att hämta ut utan att behöva förboka en tid. Antalet platser där det går att lämna sina prover kommer också att öka jämfört med tidigare. För att koppla proverna till rätt person behöver den som ska testa sig logga in på 1177 och registrera sitt test.

ANNONS

LÄS MER:Då startar vaccineringen av tredje dosen på Elektronen

Vid Kolla vårdcentral kommer det utöver lådorna också att finnas vårdpersonal på plats som hjälper till med provtagningen. Hit kommer också de personer som saknar e-legitimation att kunna lämna sina tester.

Självprovtagningen är även fortsättningsvis kostnadsfri och vänder sig till samtliga invånare från 6 år och äldre, även vaccinerade, med symtom på smitta eller som blivit ombedda att provta sig som en del i smittspårning.

ANNONS