Efter en lugn höst ökar antalet coronafall i Halland igen. I Kungsbacka är ökningen liten, men i regionen bekräftades 60 fler nya fall förra jämfört med veckan innan. Totalt bekräftades 250 nya fall i Halland vecka 46.
Efter en lugn höst ökar antalet coronafall i Halland igen. I Kungsbacka är ökningen liten, men i regionen bekräftades 60 fler nya fall förra jämfört med veckan innan. Totalt bekräftades 250 nya fall i Halland vecka 46. Bild: Dick Gillberg

Efter lugna hösten – smittspridningen ökar

Efter veckor av låg smittspridning ökar nu coronafallen igen. Ökningen är så pass drastisk att Region Halland vädjar om att alla med symptom måste hålla sig hemma.

ANNONS
|

Tidigare i höstas minskade smittspridningen och regeringen kom med glädjande besked, restriktionerna försvann och personer som var fullvaccinerade mot covid-19 behövde inte längre testa sig vid symptom.

Men efter den lugna hösten ökar nu smittspridningen igen. Så pass mycket att region Halland går ut och vädjar om att alla med symptom ska stanna hemma.

”Stanna hemma vid minsta sjukdomssymtom, provta dig vid symtom oavsett om du är vaccinerad eller ovaccinerad. Samt: Vaccinera dig om du inte gjort det och ta även den andra och tredje dosen då det blir din tur. I länder med ett allvarligare pandemiläge är majoriteten av de som blir svårt sjuka ovaccinerade eller ofullständigt vaccinerade”, skriver regionen i ett pressmeddelande.

ANNONS

Sedan 22 november ska alla med symptom återigen provtas för covid-19 – även de som är fullvaccinerade. Dessutom ska även de som bor tillsammans med någon som är bekräftat smittad med corona stanna hemma, även om personen inte har symptom.

60 fler fall i Halland

I Kungsbacka är 87,9 procent av befolkningen vaccinerade med minst två doser. I Halland är motsvarande siffra 85,7 procent.

Ändå ökar nu spridningen något. Förra veckan bekräftades 30 fall i Kungsbacka, det är att jämföra med 26 veckan dessförinnan.

Totalt i regionen bekräftades 250 fall förra veckan, vilket är att jämföra med 189 veckan dessförinnan. Halmstad är den kommun med flest fall, där bekräftades 134 fall förra veckan.

LÄS MER:Tredje dos till alla vuxna och vaccinpass på tillställningar

Alla över 18 år erbjuds tredje dos

Tidigare var beskedet från Folkhälsomyndigheten att enbart äldre personer och de som arbetar inom sjukvård och omsorg skulle få en tredje dos vaccin. Nu är budet att alla över 18 år ska erbjudas en tredje dos.

Under en presskonferens på torsdagen meddelar Folkhälsomyndigheten att vaccinationstakten måste öka i regionerna.

– Det är viktigt att regionerna ökar takten med tredje dosen, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS