Simmare drog på utflykt vid Draget: ”Perfekta förhållanden”

En solig kväll och lugn vattenyta. Perfekta förhållanden för att ge sig ut på några kilometers simtur vid Vässingsö. Men havet är inte som sjöar eller bassänger.
– Det finns maneter, vågor och strömmar, säger rutinerade simmaren Anders Bladh som tillsammans med övriga i gänget bjuder på tips till den som vill prova på.

ANNONS
|

Längst ut på piren vid Draget står de och byter om. Dräkter, simmössor, glasögon och annan utrustning plockas upp ur väskorna och sitter snart på. Gruppen har samlats tack vare Malin Gustafsson, eller coach Malin som hon kallas, samt kollegan Anders Bladh - och ska strax hoppa i vattnet och ge sig iväg på några kilometers simutflykt upp mot Vässingsö.

– Det blir ungefär 3,5 kilometer. I dag är det perfekta förhållanden, kunde nästan varit lite mer vågor, säger Malin Gustafsson.

Hon håller i kurser i simning i öppet vatten samt jobbar och coachar tillsammans med Anders Bladh, men den här kvällen är det mestadels ganska rutinerade simmare som ska ge sig ut. Samtidigt är förhoppningen med kurserna att fler ska upptäcka tjusningen med att simma i havet.

ANNONS

– Det är ett sätt att få människor att våga simma i öppet vatten. Det är ju inte riktigt samma sak som att simma i sjöar eller i bassänger, säger Malin Gustafsson.

Strömmar och maneter

Vissa av skillnaderna kanske känns uppenbara för många, men frågan måste ändå ställas:

Hur skiljer det sig då att simma i öppet hav?

– Det går vågor och så finns det maneter. Och haj, lägger Malin Gustafsson till lite skämtsamt.

– Nej, men sjö och bassäng är såklart en annan sak än havet. Precis, det kan vara vågor och maneter, men det finns även strömmar. I kväll kommer vi att simma medströms, och det är svag ström, men det är sådant man måste tänka på, säger Anders Bladh.

Rätt utrustning underlättar

Sim- eller våtdräkter, samt bra glasögon, i vissa fall paddlar på händerna – och dessutom har samtliga en gul eller orange påse som ligger och flyter efter under simningen.

– Det kallas helt enkelt för en säkerhetsboj. Dels flyter den och gör att man syns så att man inte blir påkörd av till exempel folk på vattenskoter. Dessutom kan man ha med lite extra saker i den. Jag brukar till exempel ha med mig mobiltelefon, säger Maria Frånlund som är en rutinerad simmare.

ANNONS

Våtdräkterna då – de ger lite extra flytkraft sägs det?

– Ja, de underlättar att man får upp benen och kommer i bättre läge i vattnet. Jag har testat att simma på bana både med och utan, och kapade mycket tid när jag simmade med dräkt. Men det ska inte vara en sån våtdräkt som surfare har, då blir det svårt att röra axlarna. Utan det ska vara en dräkt som är avsedd för simning, säger Anders Bladh.

Är det något mer man behöver tänka på om man ska ut och simma på öppet hav?

– Ja, man bör vara minst två. Helst ska man simma i grupp. Dels är det roligare då, och så är det tryggare, säger Anders Bladh.

Tränar för lopp eller för kul

Anders Bladh är själv gammal simmare och har bland annat ett SM-guld i lagkapp i bagaget. Han och Malin Gustafsson har även tränat med och coachat Therese Alshammar.

– Hon har ju varit med här ute också, säger Anders Bladh.

Maria Frånlund tränar inför öloppet som går i Göteborgs skärgård, och där har hon sedan tidigare en ganska god trofé.

– Jo, jag har faktiskt vunnit öloppet en gång, säger hon efter att de andra hintat om bragden.

ANNONS

Men alla i gänget har inte guldmedaljer hängandes hemma i skåpen.

– För mig är det faktiskt första gången som jag är med här. Jag tävlade i triathlon i våras, men nu är jag med mest för att hålla igång och lära mig mer, säger Joacim Wejdin som verkar taggad.

– Ja, det ska bli kul att komma i vattnet, säger han.

LÄS MER:Nya beskedet: Bra vatten på alla badplatser

LÄS MER:Flygfest lockade till skyarna i Fjärås: ”Enorm frihetskänsla”

LÄS MER:Nu drar matfestivalen igång på torget: ”Kul att strosa runt”

ANNONS