Barnmorskorna Therese Ledsby, Sara Bergstrand Karlsson och Kamilla Jönsson blev årets medarbetare i regionen. Pressbild.
Barnmorskorna Therese Ledsby, Sara Bergstrand Karlsson och Kamilla Jönsson blev årets medarbetare i regionen. Pressbild.

Sara ligger bakom succéappen för gravida – prisas för jobbet

När Sara Bergstrand Karlsson och hennes kolleger började spåna på en digital föräldrautbildning var var femte gravid intresserad. Ett halvår senare kom pandemin och regionen stoppade alla möten.
– Då blev projektet prioriterat och vi satte av mer tid för att kunna ersätta fysiska träffar helt, säger Sara Bergstrand Karlsson.

ANNONS

Sara Bergstrand Karlsson från Vallda är barnmorska på kvinnohälsovården i Kungsbacka. Hon har tillsammans med Therese Ledsby från Varberg och Kamilla Jönsson från Falkenberg ägnat de senaste åren åt att skapa en digital föräldrautbildning.

LÄS MER:Många kvinnor nöjda med Hallands förlossningsvård: ”Bemötandet var jättebra”

Inga fysiska träffar längre

När projektet startade, hösten 2019, var intresset måttligt. 20 procent av de gravida uppgav i en undersökning att de skulle föredra en digital utbildning. Det räckte för att regionen skulle välja att satsa på ett sådant alternativ. Några månader senare stod det klart att initiativet skulle bli efterfrågat.

– Det var från början inget pandemiuppdrag så vi hade idéer redan innan. Men sedan i början av 2020 har vi inte haft några fysiska kurser alls. Då blev projektet prioriterat och vi satte av mer tid för att kunna ersätta fysiska träffar helt, berättar Sara Bergstrand Karlsson.

ANNONS

Brainstormat och diskuterat

Coronapandemin har inte bara påskyndat projektet, det har också i viss utsträckning försvårat det.

– I början så kunde vi träffas för att bygga stommen. När man startar ett stort projekt så vill man träffas och brainstorma. Men vi gick snabbt över till teams och har suttit i många timmar nu.

Sara arbetar nu som projektledare fyra dagar i veckan med den digitala utbildningen, som omfattar graviditet, förlossning och amning och består av både föreläsningar, diskussionsfrågor och filmer.

LÄS MER:Förlossningsskadorna gjorde Linneas liv till en mardröm

Filmade förlossningar

– Vi följde tre par under förlossningen och i samband med amningen, och det resulterade i två filmer.

Utbildningen ligger i en app, och riktar sig till den som är inskriven, ända fram till tre månader efter barnet är fött.

– Man får inlogg på andra inskrivningsbesöket på kvinnohälsovården. Det är en sluten utbildning, för vi har modellavtal med paren som deltar i filmerna. Det är ju känsligt material, så det ligger inte öppet, säger Sara.

Unik i Sverige

Hon säger att mottagandet varit gott, och att den halländska appen är unik i Sverige. Ingen annan region har en app för blivande föräldrar, och de digitala utbildningarna som finns är inte så omfattande som den här.

Hur framtiden ser ut vill hon inte gissa, men en förhoppning är att fysiska träffar kommer bygga på materialet som finns i appen.

ANNONS

LÄS MER:Ida viger sitt liv åt förlossningar: ”Mitt största intresse”

Årets medarbetare

Sara och hennes två kolleger har nu utsetts till årets medarbetare av regionen. Det innebär att de får gå på prisutdelning och ta emot ett stipendium, och äta stipendiatmiddag i Halmstad.

– Det är jätteroligt, omtumlande, jag tänkte först: ”Det kan väl inte stämma”. Men det är väldigt kul och tacksamt, säger Sara Bergstrand Karlsson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS