Så ska Kungsbacka lysas upp i jul: ”Glesas ut”

Kommunen ska spara el under krigsvintern. Julbelysningen låg i fara – men inte längre.
– Vi kommer ha tänt under jul, men glesa ut det, säger Emir Halalkic, verksamhetschef för trafik och miljö på Kungsbacka kommun.

ANNONS

Julbelysningen är helig för Kungsbackas invånare. När det talades om att dra ner på ljusskenet under julen, morrades det ordentligt i stugorna.

– Vi har börjat arbetet med att se över vad vi kan göra och då tittar vi på precis allting. En stor del av julbelysningen består ju av ledlampor, som är väldigt energisnåla, men jag kan här och nu inte lova någonting, sa Monica Neptun (L), ordförande i tekniska nämnden, till Kungsbacka-Posten.

Upprörda läsare

Läsare upprördes kraftigt i samband med artikeln. Nu har julbeslutet kommit: det blir belysning, men i något minskad form.

– Vi har haft en tät dialog med politiken kring detta. Vi kommer att behålla en stor del av julbelysningen, men vi kommer att glesa ut den på vissa delar, säger Emir Halalkic.

Det innebär att vägen från Tingberget ner mot centrum, Kungsgatan, inte kommer att vara riktigt lika upplyst som tidigare.

Behålla känslan

– Dessutom kommer träden på torget inte få någon belysning, detta då träden idag inte mår bra. Men själva känslan av innerstaden kring jul vill vi behålla. Vi ser att det är positivt, både för näringslivet, men även för Kungsbacka som destination.

Emir Halalkic påpekar att Kungsbacka kommun använder sig av ledlampor i julbelysningen. Därför är kostnaderna tämligen låga.

– I sammanhanget är det ganska låg förbrukning därför vill vi ha kvar det. Vi är eniga med politiken kring detta.

Hur mycket sparar ni in?

– I procent handlar det om någonstans kring 20-30 procent, men det svänger ju en del eftersom elpriset skiftar så, säger Emir Halalkic.

LÄS MER:Daniel antog krislådeutmaningen: ”Största problemet är vatten”

LÄS MER:Ilskan mot sparförslaget: ”Rör inte julbelysningen”

LÄS MER:Kungsbacka går emot ansökan om jättelik vindkraftspark: ”Vill inte chansa”

ANNONS