Så här brukar Badhusparken se ut efter första advent.
Så här brukar Badhusparken se ut efter första advent. Bild: Mia Sandblom

Ilskan mot sparförslaget: ”Rör inte julbelysningen”

I sociala medier rasar Kungsbackas invånare mot kommunens besked att årets julbelysning kan släckas för att spara pengar. ”Verkningslös symbolpolitik”, skriver en användare. Andra vädjar om att granen på torget ska få lysa vidare trots elkrisen.

ANNONS
|

Som Kungsbacka-Posten kunde berätta på måndagen så är ingenting undantaget när tekniska förvaltningen tittar på besparingar. Energikrisen, med skenande elpriser, drabbar kommunen också. I jakten på att spara el finns i nuläget inga undantag, bekräftade tekniska nämndens ordförande Monica Neptun (L). Hon ville heller inte lova att det hyllade julpyntet längs vägar och husfasader tänds upp också i år.

Ingen förståelse

Men det bistra beskedet från teknikförvaltningen möter ingen förståelse från invånarna. På Kungsbacka-Postens Facebooksida är kritiken hård. Många anser att det finns annat som borde sparas på, innan det uppskattade pyntet hamnar under luppen. ”Nä, nu räcker det. Det finns väl mycket andra belysningar man kan släcka”, skriver en användare och andra menar att det finns gott om lampor i kommunhuset som borde släckas först.

ANNONS

”Fånigt” tycker en annan läsare och flera konstaterar att julbelysningen till största delen består av LED-lampor, som drar mycket lite energi. Och ska det sparas så ”låt ändå granen på torget lysa”.

Här är Kungsbacka-Postens inlägg:

Bara symbolpolitik

Andra går längre och menar att det handlar om ”verkningslös symbolpolitik” och att det finns ett ”demonstrativt syfte” bakom beskedet.

Under måndagen skickade också Kungsbacka kommuns tekniska förvaltning ut ett pressmeddelande. Där säger tillförordnade chefen Annika Malm så här om hur man arbetar med besparingarna:

– Vi utreder hur vi skulle kunna ändra gatubelysningen samtidigt som vi behåller säkerheten och tryggheten. En annan fråga som vi utreder är hur mycket energi som går åt till julbelysningen och hur vi ska hantera det i jul med tanke på elpriser och eventuell elbrist.

Ett beslut om vilka åtgärder som blir aktuella i kommunen väntas enligt samma pressmeddelande ”inom kort”.

Svenska Kraftnät har tidigare varnat för att energibristen i vinter kan bli så svår att delar av elnätet under korta perioder kan komma att stängas ner i delar av landet.

LÄS MER:Kungsbacka vill ha Sveriges högsta julgran – pris en miljon

LÄS MER:Elektrikerns bästa tips – så kan du spara el: ”Viktigt göra rent”

LÄS MER:Experten reder ut: Nio vanliga myter om din elförbrukning

ANNONS