Eva Borg valdes till kommunalråd hösten 2008. Nu nomineras hon till sistaplatsen på valsedeln inför valet i höst.
Eva Borg valdes till kommunalråd hösten 2008. Nu nomineras hon till sistaplatsen på valsedeln inför valet i höst. Bild: Mats H Ljungqvist

S petar kommunalrådet – Eva Borg får sistaplatsen på listan till höstens val

Socialdemokraterna i Kungsbacka ger kommunalrådet Eva Borg sistaplatsen på valsedeln i höst. Placeringen ska ses som en misstroendeförklaring och Eva Borg medger att hon är besviken.
– Jag hade inte tänkt det skulle sluta så här, säger hon. Nytt toppnamn är i stället Magdalena Sundqvist (S), som haft politisk medvind i S-rörelsen på senare år.

ANNONS
|

Socialdemokraterna i Kungsbacka har under hösten och vintern jobbat fram sina kandidater till de olika valsedlarna. De senaste veckorna har den interna processen pågått kring vilka namn som ska toppa kommunlistan inför valet i höst.

När listan offentliggörs återfinns kommunalrådet Eva Borg först på plats 37. Det är också den sista platsen på listan av partiets kandidater i Kungsbacka.

LÄS MER:Politikerna i Kungsbacka som tjänar mest: ”Det är mycket pengar”

Eva Borg, som suttit som kommunalråd för Socialdemokraterna sedan 2008, medger att hon är besviken.

– Jag blev som alla kandidater kontaktad av valberedningen, som förklarade att de ville ha förnyelse. Jag fick uppfattningen att de egentligen inte ville ha mig på listan överhuvudtaget, säger hon till Kungsbacka-Posten.

ANNONS

Ville fortsätta

Eva Borg, som fyller 63, förklarar att hon gärna velat fortsätta.

– Jag ville köra ett par år till, och kanske lära upp ett kommande namn som skulle ta över. Nu blir det inte så, säger hon.

LÄS MER:S-toppar till attack mot Alliansens hårdare tag-linje: ”Politiker ska följa lagen”

Plats 37 på valsedeln är egentligen bara en artighet, och en placering som aldrig kommer i närheten av vare sig inflytande eller beslut i den lokala politiken. Eva Borg sitter på ett mandat som sträcker sig till årsskiftet. Vad som händer sedan vet hon i dagsläget inte.

– I morgon torsdag är det en vecka sedan detta blev offentligt, jag kan inte nu svara på hur länge jag stannar. Jag hade inte tänkt det skulle sluta så här, säger hon.

Detta liknar en politisk avrättning, varför har du inte partiets förtroende?

– Det är dina ord, men varför är en fråga som måste ställas till dem som jobbat med nomineringarna, säger Eva Borg.

Nytänk och förnyelse

Valberedningen i partiet hänvisar alla frågor om nomineringarna och den interna processen, till lokala S-ordföranden Ann-Louise Lundqvist.

Hon vill inte kommentera varför Eva Borgs förtroende rasat eller vilken kritik som funnits mot hennes politiska arbete. I stället förklarar Lundqvist att partiet letat efter förnyelse och nytänk och att nomineringarna ”togs i enighet av både styrelse och medlemmar”.

ANNONS

– Eva har inte gjort något fel, men hon har suttit i många år. Vi vill ha ett lag som jobbar framåt och tänker nytt, och det tror vi att vi får med Magdalena som förstanamn, säger Ann-Louise Lundqvist.

LÄS MER:Så trångbodd är ditt barns skola – många är fyllda till max

Eniga medlemmar

Enligt källor med insyn i det interna partiarbetet i S så kallas valberedningens arbete för ”mycket noggrant” och beslutet om de olika kandidaterna har tagits i ”bred samstämmighet”. Ändå är det inträffade något av en jordbävning i Kungsbackapolitiken. Det har också stora likheter med Moderaternas avlövande av kommunalrådet Roger Larsson under tidigt 2000-tal. Han hade ett 40-tal politiska förtroendeuppdrag men erbjöds efter valet 2002 bara en plats i kommunfullmäktige.

LÄS MER:Efter covidkritiken – nu backar kommunen om städrutinerna på skolorna

Sundqvist kliver fram

Nytt toppnamn på Socialdemokraternas valsedel är Magdalena Sundqvist från Älvsåker. Hon sitter bland annat i nämnden för kultur och fritid, men har länge varit en drivande politiker när det gäller skolfrågor. Dessutom anses Sundqvist vara både en ”god kommunikatör” och en skicklig retoriker i talarstolen. Sundqvist säger till Kungsbacka-Posten att hon accepterat förstaplatsen på valsedeln med ”stor ödmjukhet”.

LÄS MER:Ett år efter tiggeriförbudet: ”Inte varit positivt för Kungsbacka”

– Det är såklart överväldigande att få det här förtroendet. Jag ser ju mig själv som en ganska vanlig person, och detta är ett uppdrag jag bara har till låns. Men jag är beredd på ett jättejobb inför valrörelsen, där vi Socialdemokrater kommer tillbaka och där vi tar fler mandat. Min uppgift som oppositionspolitiker blir att se till att de som har makten inte har det för bekvämt, säger Magdalena Sundqvist.

ANNONS

Vad är största skillnaden mellan dig och Eva Borg?

– Nej, det går inte – den får du inte. Jag tycker så mycket om Eva och jag har den största respekt för hennes jobb som kommunalråd, säger Magdalena Sundqvist.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS