S-politikern Magdalena Sundqvist gick nyligen till hård attack mot bristen på covidstädning av skolorna. Trots att pandemin pågått i över ett år hade kommunen inte lagt en enda krona på att köpa in extra städinsatser. Sundqvist kritiserade också att de gällande rutinerna inte stämde överens med Folkhälsomyndighetens rekommendationer om ”daglig avtorkning” av släta ytor för att hålla nere smittriskerna.
Nu har kommunen i all tysthet infört nya städrutiner på skolorna. Skolbänkar ska från och med nu torkas dagligen, för att följa FHM:s rekommendationer. Men för att kompensera för detta dras det in på annan städning. I meddelanden som gått ut till föräldrar får de veta att golven i klassrummen i stället bara ska sopas en gång i veckan.
Föräldern: Borde städa mer
Camilla Ahnfelt har tre barn på Älvsåkersskolan och är en av alla föräldrar som reagerar på städrockaden.
– Jag tycker inte man ska minska på någon städning under pandemin, i stället borde man städa mer. Att sopa golven en gång i veckan räcker inte. Både bänkar och skolsalar behöver ju städas varje dag. Tänk bara på alla barn som har allergi, pollen och smuts kommer ju att samlas i flera dagar på golven, säger hon.
LÄS MER:73 miljoner i överskott – men inga pengar till covidstädning
Camilla Ahnfelt tycker att problemet med bristande städning bara flyttas runt.
– Vi vet att det sprids covid i skolorna. Nu torkar man bänkarna dagligen, i stället ska golvet bara sopas en gång i veckan, det är klart man blir bestört. Det är ju en självklarhet att man ska kunna kräva att båda städas, inte minst när man tänker på att skolorna gått med 73 miljoner i överskott. Man känner sig lite lurad, säger hon till Kungsbacka-Posten.
Allergiker drabbas hårt
Magdalena Sundqvist (S), som var den första att rikta kritik mot att skolstädningen inte följde FHM-rutinerna, fortsätter att följa frågan.
– Först tänkte jag: ”Vad bra att de fixar detta så snabbt”. När jag sedan hörde att det sker på bekostnad av annan städning så undrar jag hur man tänker. Att golven nu sopas bara en gång i veckan innebär ju att allergiska barn drabbas hårt. Lite blir det ur askan och till en annan eld. Detta följer ju inte ens Folkhälsomyndighetens gamla städrekommendationer för skolor, från tiden före pandemin, säger hon.
LÄS MER:Lokala föreningar bygger skuldberg till kommunen
Sundqvist är fortsatt kritisk till att städrutinerna bara flyttas om, i stället för att utökas för att hålla smittriskerna nere.
– Det yttersta ansvaret för arbetsmiljön i skolan ligger hos oss politiker. Vi är mitt i en pandemi och detta är bara en praktisk fråga, den borde egentligen inte vara så svår att lösa, säger hon.
Litar på tjänstemännen
Anders Ekström (M), ordförande i nämnden för för- och grundskola, säger sig inte veta vad som ligger bakom den snabba ändringen av städrutiner. Han har tidigare sagt att han litar på tjänstemännens bedömning av att städrutinerna följer rekommendationerna. Den inställningen kvarstår, trots att frågan nu hamnat på politisk nivå.
– Det är en praktisk fråga som vi normalt inte lägger oss i, jag litar på att förvaltningschefen gör det som fungerar bäst när det gäller detta.
Anders Ekström ska också svara formellt på Magdalena Sundqvists kritik. Den ligger som en interpellation, alltså en fråga, som ska besvaras i fullmäktige. Det sker tidigast i maj.
LÄS MER:Regionen slutar erbjuda antikroppstester: ”Begränsat värde”