Riksdagsledamoten från Kungsbacka var med och fällde statsministern: ”En dag vi kommer att minnas”

Ulrika Jörgensen (M) från Kungsbacka var med och fällde statsministern Stefan Löfven (S) under måndagsförmiddagen. Totalt var det 181 ledamöter som tryckte grönt i den historiska misstroendeomröstningen.
– Nu var det första gången alla samlades på en väldigt lång tid. Det är en dag vi kommer att minnas, det är ju något historiskt, säger Ulrika Jörgensen.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Klockan tio på måndagsförmiddagen samlades riksdagens ledamöter i kammaren för en misstroendeomröstning mot den svenska statsministern Stefan Löfven (S). I grund och botten är det Vänsterpartiets missnöje gällande en punkt i januariavtalet som handlar om att införa fri hyressättning i nyproduktion.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraternas anledningar har varit olika – men något som alla var enade om var att de nu ville fälla regeringen. Och med totalt 181 röster lyckades de.

LÄS MER:Historiska beslutet: regeringen faller

– Det var en stor majoritet som röstade grönt och vi behövde minst 175 stycken. Nu var det första gången alla samlades på en väldigt lång tid. Det är en dag vi kommer att minnas, det är ju något historiskt, säger Ulrika Jörgensen, riksdagsledamot från Kungsbacka.

ANNONS

Ulrika Jörgensen beskriver stämningen i kammaren på måndagen som både positiv och trygg.

– Jag trodde att det här skulle gå igenom eftersom många var enade och vill se en annan riktning i Sverige så vi hade det på känn, säger hon.

”Vi har inte något förtroende för regeringen”

Moderaterna ställde inte upp i en misstroendeomröstning specifikt för själva hyresfrågan, utan de vill helst se en ny regering och tog därmed tillfället i akt, menar Ulrika Jörgensen.

– Vi tycker inte att regeringen skulle komma till från första början. Vi har röstat om det här tidigare då vi inte har något förtroende för regeringen så nu såg vi den möjligheten, säger Ulrika Jörgensen.

LÄS MER:Efter regeringens fall: Stefan Löfven håller pressträff

Senare under måndagsförmiddagen höll Stefan Löfven en pressträff men gav inga tydliga besked om vad som ska hända härnäst. Nu har han en vecka på sig att ta fram en plan eller utlysa ett extraval.

– Möjligheten att det blir ett extraval finns ju, men nu ligger bollen hos Löfven. Men allt har gått väldigt snabbt och jag ska försöka landa mer i detta, säger Ulrika Jörgensen.

Om ett extraval blir aktuellt ska det hållas inom tre månader efter själva beslutet. Och det är också något som skulle kunna gå till historien, med tanke på att ett sådant val inte hållits i Sverige sedan 1958.

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS