Klockan tio på måndagen samlades riksdagen för en misstroendeomröstning mot statsministern Stefan Löfven (S). För första gången någonsin skrapade riksdagen ihop tillräckligt många röster för att fälla en svensk statsminister i en misstroendeomröstning.
Som läget ser ut nu sitter Stefan Löfven kvar i en vecka, om han inte utlyser extraval innan dess.
Anledningarna för Vänsterpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har varit olika, men tillsammans fick de ihop 181 ledamöter och har lyckats fälla regeringen.
Stefan Löfven har kallat till pressträff 11:30, preliminär tid. En regeringskälla uppger till Aftonbladet att det lutar åt att det blir extraval.
Inför omröstningen sade Socialdemokraternas gruppledare Annelie Karlsson till GP att det är V som kastar in Sverige i den här situationen. Hon sade också att S har försökt lösa situationen, genom söndagens förslag om att låta bostadsmarknadens parter förhandla.
– Detta är vad Vänsterpartiet tidigare krävt, och ändå är vi här idag, sade hon senare från talarstolen.
Hon anklagade V för att kroka arm med de högerkonservativa, och sade att de partier som röstar för att fälla regeringen blir svaret skyldig om hur landet ska styras.
– Man kan tycka att V borde ha starka skäl att utlösa en politisk kris. Anledningen borde vara glasklar. Men det är den inte.
Centerledaren Annie Lööf sade från talarstolen att en ohelig koalition av fyra oeniga partier, V, SD, M och KD, går samman för att fälla regeringen och januariavtalet mitt i en pandemi.
– Vi har från Centerpartiet ansträngt oss för att hitta konstruktiva lösningar, sade hon och tillade att de vill ge parterna möjlighet att komma överens.
Hon kritiserade också V för att avvisa den möjligheten, för partierna att komma överens om hyresfrågan.
– För Centerpartiet blir det allt mer uppenbart att Sverige behöver en regering i mitten, sade Annie Lööf.
Vänsterledaren Nooshi Dadgostar beklagade att Sverige hamnat i det här läget och sade att dagens beslut inte sker med lätt hand och att V kompromissat mest av alla under mandatperioden.
– Vi har gjort allt vi kan för att lösa den här situationen. Det är vårt ansvar som parti att göra det vi sagt. Därför kommer vänsterpartiet idag rösta för misstroende mot statsministern.
Hon påpekade att V redan när de släppte fram regeringen meddelade att regeringen förlorar Vänsterpartiets förtroende om förslag om fri hyressättning läggs.
– Vi har gjort något som är ovanligt i politiken: Stått vid vårt ord.
– Som politiskt parti med regeringsmakt tycks socialdemokraterna idag ha lämnat sina ideal. Vi kommer som vänsterpartister inte bidra till att montera ned folkhemmet, sade Nooshi Dadgostar.
Den tidigare vänsterpartisten, numera partilöse riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh, meddelade att hon lägger ned sin röst, eftersom hon inte vill göra gemensam sak med SD.
Åkesson (SD): ”Regeringen är skadlig”
Liberalerna har tidigare deklarerat att de vill se en borgerlig regering efter valet. Samtidigt sade Johan Pehrson (L) att avtal ska hållas och att partiet trycker på gult idag och alltså inte röstar för att avsätta regeringen.
– Liberalerna hedrar ingångna avtal. Så länge den nuvarande regeringen genomför reformerna fullföljer vi vår del av avtalet.
Partiledaren Jimmie Åkesson (SD) sade till GP inför omröstningen att han hoppas på extraval. Senare, från talarstolen, sade han att V utifrån sitt perspektiv står upp för sina väljare och att det är värt att hedra.
– Den här regeringen är inte bara skadlig, rent politiskt, den är också svag och oförmögen att lösa problemen.
– Idag trycker Sverigedemokraterna på grön knapp. Vi röstar ja, till en nystart, en annan väg för Sverige.
Busch: ”Sverige ska få ett nytt ledarskap”
KD-ledaren Ebba Busch sade att det mest ansvarsfulla de kan göra är att rösta för att fälla regeringen.
– Dagens beslut för oss handlar inte var vi står i ett enskild reformförslag, utan om de förbisedda svenskarna, sade hon.
Kristdemokraterna är för reformen om fri hyressättning vid nyproduktion, men röstar alltså för att fälla regeringen, eftersom partiet tycker att frågan om styret av Sverige trumfar.
– Vi lovade i valet att vi ska göra det vi kan för att Sverige ska få ett nytt ledarskap.
Ulf Kristersson, partiledare Moderaterna, sade att ett land inte kan styras på ultimatum om vem som kan prata med vem. Att det skapar polarisering och misstro.
– Den här regeringen borde aldrig ha tillträtt, för den bygger inte på en gemensam idé.
Han säger att det är ofrånkomligt att regeringen faller när man ger två löften som är oförenliga.
– Vi kommer ge vårt stöd till dagens misstroendeförklaring.
– Nu inväntar vi regeringens beslut, sade Ulf Kristersson till GP efter omröstningen.
Stefan Löfven håller pressträff
Det har gått undan sedan Vänsterledaren Nooshi Dadgostars pressträff förra veckan, där hon hotade att fälla regeringen om den inte drar tillbaka punkt 44 i januariavtalet om fri hyressättning i nyproduktion.
Kort efter beskedet lämnade Sverigedemokraterna in en misstroendeförklaring och V, M och KD meddelade att de kommer att rösta för att fälla regeringen.
Under helgen har diskussioner förts och Stefan Löfven och Annie Lööf lämnade ett bud till Vänsterpartiet som innebar att bostadsmarknadens parter skulle förhandla. Ett bud som dock ratades av Vänsterpartiet, eftersom V menade att de då skulle ske förutsättningslöst, och inte under hotet att fri hyressättning införs om inte parterna kommer överens.
Så går omröstningen till
Minst 175 röster mot Löfven, av riksdagens 349 mandat, krävs för ett misstroende.
Moderaterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna tillsammans skrapar tillsammans ihop 181 mandat.
Rösta rött: Betyder att Löfven ska sitta kvar, nej till misstroende
Rösta gult: Lägga ned sina röster, inte ta ställning
Rösta grönt: Betyder att Löfven ska bort, ja till misstroende
Under pandemin har riksdagsstyrkan varit bantad, men inför den här omröstningen har alla 349 ledamöter kallats in.
Källa: Riksdagen