Ringhals kärnkraftverk
Ringhals kärnkraftverk Bild: Håkan Johansson

Reaktor 3 på Ringhals kommer gå på halv effekt

Ringhals behöver kontrollera reaktor 3 i helgen och kommer att sätta den på halv effekt, skriver Dagens Nyheter.

ANNONS

Reaktor 3 på Ringhals går ner i effekt tillfälligt, orsaken är att man vill kontrollera om ett vanligt fel har uppstått eller inte.

– Det är vår leverantör General Electric som har uppmärksammat oss på ett allmänt fel som kan förekomma vid den här typen av konstruktionslösning. I det här fallet handlar det alltså hos oss om en försiktighetsåtgärd som är nödvändig för att inte riskera ett längre stopp framöver, säger Anna Wallrud, ställföreträdande presschef vid Ringhals till DN.

Reaktorn kommer alltså att gå på halv effekt den 10–11 december och leverera 537 megawatt mot vanliga 1074 megawatt, skriver DN.

Stoppet kommer i ett redan ansträngd läge för svensk elförsörjning. För fem dagar sedan kom också beskedet från Ringhals att uppstarten av nedkopplade reaktor fyra flyttats fram. Svenska Kraftnät skriver i en lägesbedömning vecka 49:

”Risken för effektbrist är fortfarande reell på grund av att Ringhals 4 är tagen ur drift fram till 23 februari 2023, samt på grund av att omvärldsläget medför en större osäkerhet avseende importmöjligheterna.

Lennart Söder, professor i elkraftsystem vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, säger till DN att elkonsumtionen förvisso är lägre under helgen, men att reaktorns halvfart ändå kan leda till ännu högre elpriser.

LÄS MER:Stoppet på Ringhals förlängs

LÄS MER:Vattenfall: ”Ringhals kan köras till 2060”

LÄS MER:Uppdraget: Ringhals tvingas utreda brister

ANNONS