Polisförbundet larmar – varannan polis har utsatts för hot och våld

Nästan hälften av poliserna i region Väst utsatts för hot eller våld senaste året. Nu vill Polisförbundet se hårdare straff och bättre skydd av polisers personuppgifter.

ANNONS
LocationKungsbacka|

Att polisyrket innebär en risk för att bli utsatt hot och våld är ingen nyhet. Men trots att det har varit en pandemi med restriktioner så har många poliser utsatts för hot, våld eller trakasserier det senaste året. Hoten kan vara riktat mot poliserna själva och deras familjer.

Det handlar också om våldsamt motstånd, sparkar och slag, men även stenar och flaskor kastade på sig och blir beskjutna med pyroteknik. Det framgår i en undersökning som Polisförbundet gjort bland sina medlemmar.

– Det vanligaste hotet är nog i samband med ingripanden, där man säger att ’jag ska döda dig, jag vet var du bor’ eller liknande, inte sällan riktas de också mot polismännens familjer, säger Katharina von Sydow, Polisförbundets ordförande i region Väst.

ANNONS

Ökande hotbild

Nästan sju av tio av regionens poliser upplever att hoten och våldet har ökat det senaste fem åren och praktiskt taget alla tillfrågade tror att det kommer fortsätta öka de kommande åren.

LÄS MER:Kungsbacka kommuns Facebook nedstängd efter kryptiskt bildinlägg

Katharina von Sydow och polisförbundet varnar för utvecklingen. Inte minst handlar det om att många poliser känner att det inte är lönt att anmäla hoten. Det finns en ökande uppfattning bland medlemmarna att ”det ändå inte leder till någonting”.

– Det riskerar ju att skapa en nedåtgående spiral. Anmäls inte hoten så syns de inte, och då flyttas gränserna för vad som är acceptabelt. Till slut är det bara de grövsta hoten som blir en anmälan, och då drar vi egentligen gränsen först när det faktiskt gått för långt, säger von Sydow.

LÄS MER:Kvinna misstänks för rattfylleri – stoppades av polis utanför Systembolaget i Kungsbacka

Fler poliser

De flesta poliser i region Väst anser att det viktigaste för att öka säkerheten är att de blir fler poliser men också hårdare straff för våld och hot mot tjänsteman. För grova brott har straffen skärpts men förbundet vill se skärpta straff även för brott av normalgraden.

Polisförbundet har flera förslag på åtgärder för att minska riskerna och förbättra arbetsmiljön för poliser.

– Ett är att vi måste bli tillräckligt många poliser för att kunna jobba säkert, så vi inte åker två personer i en radiobil till utsatta områden, vi måste veta att det alltid finns förstärkning, säger Katharina von Sydow.

ANNONS

Fler poliser skulle också ge ordningsmakten möjlighet att jobba mer med relationsskapande och att bara vara på plats i utsatta områden.

Vill skyddas mer

Polisförbundet vill även att polisers personuppgifter ska skyddas bättre. Här har man kommit med förslag på åtgärder bland annat att ersätta polisers identitetsuppgifter med ett tjänstenummer på anmälningar och tjänstekort.

– Vi hoppas mycket på att få igenom det förslaget. Att ersätta våra identitetsuppgifter med ett tjänstenummer gör oss inte mer anonyma, de uppgifterna går alltid att få fram i efterhand. Men det skulle minska riskerna och utsattheten för våra medlemmar därute i verksamheten, säger Katharina von Sydow.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS