Kungsbacka kommuns Facebook nedstängd efter kryptiskt bildinlägg

En privat bild lades ut på Kungsbacka kommuns Facebooksida på tisdagskvällen. Kommunen misstänkte att kontot blivit kapat – och det stängdes ner. Det hela visade sig vara en anställd som lagt bilden på fel sida.
– Det här är den mänskliga faktorn, en olyckshändelse helt enkelt, säger Anders Johansson, biträdande kommundirektör.

ANNONS
|

På tisdagskvällen kunde de som följer Kungsbacka kommun på Facebook se en bild på en ungdom med text skrivet i ansiktet. Bilden togs bort efter en kort stund.

Under onsdagen meddelade kommunen att de stängt ner sitt konto som en säkerhetsåtgärd – då de misstänkte att Facebookkontot blivit kapat.

”Efter att vi fått indikationer på att kontot kan ha blivit kapat stängdes kontot ner som en säkerhetsåtgärd. Vi kommer att anmäla händelsen till polis för att utreda vidare vad som kan ha hänt”, skrev kommunen på sin hemsida.

”Den mänskliga faktorn”

Vid lunchtid på onsdagen gick kommunen ut med ny information, där man uppgav att man inte längre misstänkte att kontot blivit kapat.

ANNONS

”En medarbetare med tillgång till kommunens Facebook-konto har av misstag lagt ut en bild som var tänkt att publiceras i ett privat inlägg”, skrev kommunen i ett pressmeddelande då.

Vid 14-tiden på onsdagen hade kontot aktiverats igen.

Medarbetare lade av misstag ut bilden

Det dröjde från tisdagskvällen fram till onsdag förmiddag innan kommunen fick bekräftat att publiceringen var ett misstag.

– Det handlar helt enkelt om att det var den tiden det tog för oss att få tag på medarbetaren. Strax innan lunch fick vi bekräftat att det inte var kontot som hade blivit kapat, utan att de var medarbetaren som av misstag råkat lägga ut bilden, säger Anders Johansson, biträdande kommundirektör i Kungsbacka kommun.

”Vi agerade korrekt”

Anledningen till att kommunen började misstänka att Facebookkontot blivit kapat var alltså en kryptisk bild som lades ut på tisdagskvällen.

– Den typen av bild publicerar vi inte på Facebook. Det ska inte finnas den typen av poster på vår Facebooksida, säger Anders Johansson.

Hur kunde en sådan bild råka laddas upp av misstag?

– Det vi gör nu är att vi ser över alla som ha behörighet till våra Facebookkonton för att minska risken att det händer igen. Det här är den mänsklig faktorn, en olyckshändelse helt enkelt.

ANNONS

Det är en säkerhetsrisk att en publicering kan komma ut av misstag på det här sättet, vad tänker ni om det?

– Vi tänker två olika saker. Det är allvarligt om det sker, och vi ska alltid vara en tillförlitlig källa. Vad vi känner är också att vi agerade korrekt. Det gick snabbt att plocka bort posten och stänga kontot. Våra rutiner har fungerat väl.

Färre kan få tillgång till kontot

Enligt Anders Johansson går kommunen nu vidare med ärendet genom att se över vilka som har behörighet till Facebookkontot. Vad man kommer vidta för konkreta åtgärder kan han däremot inte svara på i dagsläget.

– Effekten av det kan bli att färre har tillgång till kontot, men jag kan inte svara på det nu.

Enligt Anders Johansson har man inga misstankar om att något annat inlägg som nyligen har laddats upp på Facebookkontot ska ha varit felaktiga.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS