Pensionärerna älskade cykelprojektet – nu saknar de volontärerna

I början av sommaren drog projektet ”cykling utan ålder” igång, där pensionärer på Signeshus vård- och omsorgsboende fick möjlighet att susa fram på en cykel som kördes av en volontär. Nu har konceptet expanderat i Kungsbacka.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Projektet går ut på att frivilliga privatpersoner får höra av sig till vård- och omsorgsboendet, och sedan boka in en tid där de kan skjutsa en pensionär på cykeln. Och det är inte vilken cykel som helst, utan framtill finns ett säte med vind- och regnskydd där pensionären sitter.

Sedan tar volontären pensionären på en tur. Kanske blir det en glass vid ån, eller bara en sväng runt Signeshus. Stephanie Edevåg, enhetschef vid Signeshus, säger att cykelturen har blivit en succé hos pensionärerna.

– De längtar så mycket efter att få komma ut och se Kungsbacka. Och de är så nöjda och tacksamma efter, de brukar säga: ”Jag kunde inte ta mig ut på detta sätt innan, men nu kan jag det”, säger Stephanie Edevåg.

ANNONS

LÄS MER:Här är Kungsbackas bästa äldreboenden – enligt de äldre

Beroende av volontärer

Under sommaren har några cykelturer ägt rum. Däremot hade Stephanie hoppats på att ännu fler volontärer skulle anmäla sig.

– Vi är beroende av frivilligas tid, och det vi behöver är att folk ser sin tid som en tillgång och att de ser hur lyckliga folk blir av den tiden. Det tar fem minuter att trampa runt Signeshus, och längre än så behöver man inte cykla.

Projektet är inget temporärt under sommaren, utan cykeln är utrustad med regnskydd och på äldreboendet finns varma filtar att ha över sig under hösten och vintern.

– Vi klär på de boende efter väder. Detta ger dem så pass mycket lycka att vi inte vill att det bara ska vara under sommaren.

LÄS MER:Många skräcklarm under sommaren på Ekhaga äldreboende

Projektet utökas i kommunen

Nu har det kommit ytterligare tre cyklar till kommunen placerade på olika äldreboenden, och Stephanie hoppas på att ordet sprids så de får in fler volontärer att cykla.

– De får andas och komma ut i friheten. Detta borde vi unna våra äldre.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS