Oväntad fågelskådning i Älvsåker: ”Väldigt märkligt”

När Lars-Åke Andersson fick höra att storkar setts i Älvsåker tog han sig dit med kameran. Han lyckades föreviga de tre fåglarna på nära håll.
– Det är väldigt ovanligt att de syns såhär långt upp, säger Annica Nordin, ordförande i Göteborgs ornitologiska förening.

ANNONS
|

Lars-Åke Andersson är intresserad av fåglar och har i 50 år engagerat sig i pilgrimsfalkens öde. Han har arbetat med ett lyckat avelsprojekt sedan den tiden då det bara fanns tre par på hela västkusten. Nu är pilgrimsfalken säkrad som art. Storken är däremot en ovanligare syn i Sverige. Den var fram till några år sedan helt utrotad.

LÄS MER:Nidingens Vänner om solceller på ön: Nej tack

”Ser inte så tjusiga ut”

– Storken lever i våtmarker och äter grodor och liknande djur. I takt med att de naturliga våtmarkerna tagits bort har det blivit svårare för storken att leva här, säger Annica Nordin.

Hon blir förvånad när hon hör om tre tre storkarna som tagit sig till Älvsåker under tisdagen. Hon är tämligen säker på att de tagit sig hit från Skåne.

ANNONS

– De har troligtvis odlats i Skåne och tagit sig hit. Jag är inte så bra på att bestämma ålder på en stork, men de kan vara födda förra året. Jag skulle gissa att de inte häckar, de ser inte så tjusiga ut, men det är svårt att säga.

LÄS MER:Byggjätte köper kyrkans äng - bygger 300 bostäder granne med Tölö Tvärled

Inte längre utrotad

Den vita storken lever och häckar i Europa, norra Afrika och västra Asien, men i Skandinavien häckar den endast i Danmark och Skåne. I Skåne startades nämligen Storkprojektet 1989, vars mål är att en vild storkstam ska återuppbyggas i landskapet. I en rad olika hägn föds storkar upp och släpps ut, men vanligtvis stannar de i närområdet. Förra året var ett rekordår, då cirka 80 par födde över 100 ungar i Skåne och projektet har delvis uppnått sitt mål. Numera är storken inte längre utrotad i landet, utan ”endast” akut utrotningshotad. Kanske är det här inte sista gången vi skådar de långbenta fåglarna i Kungsbacka.

LÄS MER:Varningen: Se upp för dessa invasiva arter i din trädgård

– För några år sedan tog sig en flock på 10-15 storkar till Småland, men det här är mer anmärkningsvärt, att de tagit sig till Kungsbacka. Det är väldigt märkligt, säger Annica Nordin.

Lars-Åke Andersson berättar att de tre fåglarna skymtades i Veddige i söndags och att han därför inte var särskilt förvånad när de dök upp i Älvsåker, men att han skyndade sig dit för att få ta en titt.

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS