Onsalaelevernas unika möte med socialministern

Eleverna på Kapareskolan har blivit utvalda till Barnombudsmannens ”maktmöte”, som innebär att de ska få träffa socialminister Lena Hallengren (S) och prata om elevers delaktighet i skolan.
– Det känns jättespännande, att vi blev sedda i lilla Onsala och får möjligheten att prata med en högt uppsatt politiker, säger Lina Landgren.

ANNONS
LocationOnsala|

Barnombudsmannen som arbetar för barns rättigheter och att FN:s barnkonvention följs, presenterar årligen en rapport om barns levnadsvillkor för regeringen. I den presenteras även lagförslag för att förbättra barns rättigheter i Sverige.

I årets rapport har Barnombudsmannen träffat och pratat med drygt 250 barn och unga i åldern sex till 15 år. Kungsbacka var en av tre utvalda kommuner där bland annat elever på Kapareskolan fick prata om hur de upplever sin möjlighet till delaktighet och inflytande i skolan. Några av dem som blev intervjuade är Lina Landgren, Siri Flodin och Ebba Andihn som alla går i nian.

– Det är viktigt att elever får veta sina rättigheter i skolan och att man kan vara med och bestämma och framför allt göra förändring, säger Siri Flodin.

ANNONS

LÄS MER:Skolinspektionen kräver svar om samarbetet med kyrkan

Är engagerade via elevrådet

De alla tre har varit med i elevrådet under hela högstadiet och har fått igenom flera saker under sin skolgång. Bland annat att handsprit skulle finnas i varje klassrum och att mopedparkeringen ska asfalteras.

– Det känns ibland som vuxna tror att elevrådet ska driva frågan om godis i bamba eller något sånt. Men vi vill faktiskt förändra, så det är viktigt att de tar oss på allvar, säger Lina Landgren.

LÄS MER:Sjukfrånvaron nere på normal nivå i skolan: ”Nu pustar vi ut”

Av de skolor som intervjuades valdes sedan Kapareskolan ut att få delta i maktmötet som hålls i samband med att Barnombudsmannen överlämnar rapporten till regeringen i vår. Det är då tjejerna kommer träffa socialminister Lena Hallengren (S).

– Det känns jättespännande och coolt att elevrådet i lilla Onsala blev sedda. Jag är mer taggad än nervös inför mötet, säger Lina Landgren.

LÄS MER:Engelska skolan anmäld för dubbla händelser – tog tag i elev: ”Värk uppstått”

Se vad mötet leder till

Siri Flodin och Ebba Andihn håller med. Även representanter från några andra årskurser ska vara med.

– Det känns kul och göra någon nytta. Få göra någonting på riktigt, prata med en riktig politiker. Sen får vi se om det kommer hända någonting och om politiker lyssnar på oss ungdomar, säger Ebba Andihn.

De vet inte exakt hur mötet kommer gå till, just nu är det bestämt att det ska ske digitalt men det kan ändras. Men de kommer vara väl förberedda inför mötet.

ANNONS

– Vi vill lyfta fram att elever ska veta sina rättigheter. Barn och unga har rätt till så mycket mer än vad man vet om. Alla elever borde veta vad vi har för rättigheter, på vilket sätt man kan förändra och vem man ska prata med, säger Ebba Andihn.

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS