Skolinspektionen kräver svar om samarbetet med kyrkan

Efter uppmärksamheten i media vill nu Skolinspektionen ha svar från Kungsbacka kommun om Kapareskolans och Svenska kyrkans samarbete. Bland annat efter kritiken mot att kyrkan har ett uppehållsrum på skolan.
– Det är en intressant fråga var gränsen går för den här typen av verksamhet, säger Anders Ekström (M), ordförande i för- och grundskolenämnden.

ANNONS
LocationOnsala||

Kungsbacka-Posten har tidigare berättat om lärarkritiken som riktas mot Svenska kyrkan och Kapareskolans samarbete. Svenska kyrkan har ett uppehållsrum på skolan, skolavslutning i kyrkan och värdegrundsövningar på församlingshemmet. Kritiken kom från läraren Henrik Dahlquist som arbetat på skolan i två år.

– Att utöva eller husera religiösa samfund kan omöjligt den kommunala skolan ha med att göra, sa han tidigare till Kungsbacka-Posten.

LÄS MER:14 miljoner kronor för Ekenässkolan: ”Vi är nöjda med vad vi får”

Redovisa vilka åtgärder som tagits

För- och grundskoleförvaltningens slutsats efter en utredning var att samarbetet mellan skola och kyrka kunde få fortsätta men med vissa åtgärder, bland annat ska en alternativ skolavslutning anordnas.

Efter uppmärksamheten i media kräver nu Skolinspektionen ett yttrande från kommunen.

ANNONS

– Kommunen ombeds vidare att redovisa vilka åtgärder som eventuellt har vidtagits eller kommer att vidtas med anledning av uppgifterna. Kungsbacka kommuns yttrande kommer tillsammans med uppgifterna att ligga till grund för Skolinspektionens hantering av ärendet, skriver Skolinspektionen i sin begäran.

LÄS MER:Politikern kritisk till utköpen – har kostat sex miljoner: ”Få mer skola”

Ordförande: ”Vi ska följa lagen, punkt”

Skolinspektionen vill ha svar senast från för- och grundskolenämnden senast den åttonde mars. De skriver även att de kan komma att utreda ärendet vidare. Anders Ekström (M) ordförande i nämnden säger att frågan ännu inte har diskuterats politiskt.

– Skolchefen utarbetar ett förslag till svar, sen får vi se vad vi tycker om det. Det är sällan det blir några diskussioner, vi brukar vara överens, men vi får se, säger han.

Antingen kommer frågan tas upp på nämndmötet nästa vecka eller läggas fram på arbetsutskottets möte i början av mars.

– Det är en intressant fråga var gränsen går för den här typen av verksamhet. Vi ska i alla lägen följa lagen, här är ett utrymme där det verkar finnas en tolkningsmån, men vi ska följa lagen, punkt. Jag har inte så mycket mer att säga – vi får avvakta och se, säger Anders Ekström.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS