Oliver vill sprida livsviktig kunskap – startar HLR-utbildning

Att veta hur man utför hjärt- och lungräddning är en livsavgörande kunskap, enligt Säröbon Oliver Schyum, 25. Därför startar han nu HLR-kurser som riktar sig till företag och föreningar.
– Det är kanon. Jag får hålla mina kunskaper fräscha och samtidigt sprida den vidare till andra, säger han.

ANNONS
|

Under våren bestämde sig Oliver Schyum för att starta det egna företaget Västsvensk HLR. Planen är att erbjuda HLR-utbildningar för företag och föreningar och nu i augusti har han öppnat upp för bokningar.

– Det har inte varit någon stress med att få igång det, men nu ska det bli skoj att få köra igång, säger han.

Säröbon är snart färdigutbildad till idrottslärare och han har redan ett jobb på Särö skola som väntar på honom efter att han tagit examen i januari. På fritiden spelar han handboll i Särökometernas HK och nu kommer han även att driva det nya företaget vid sidan om. Det blir fullt upp, men han är inte orolig för att det kommer att bli för mycket.

ANNONS

– Jag tror inte det blir några konstigheter, det kommer att finnas utrymme för det också, säger Oliver Schyum.

Fick rycka ut på hjärtstopp

Oliver har gått i flera hjärt- och lungräddningskurser, bland annat en instruktörsutbildning i vuxen-HLR. Det var inte långt efter att han genomfört den som han fick nyttja sina kunskaper. Tre veckor efter utbildningen fick han ett meddelande från appen SMS-livräddare, en app där frivilliga livräddare får ett sms vid ett plötsligt hjärtstopp. Någon hade fått ett hjärtstopp i Särö centrum och han och hans kompis var bara 90 meter därifrån.

– Vi var först på plats och kunde påbörja HLR. Vi fick igång honom då, men vi hörde senare att han tyvärr avled på väg till sjukhuset. Det slutade väldigt tråkigt men jag kände en trygghet i att jag gjorde allt jag kunde.

”Allmänheten behöver veta hur man gör”

Den tragiska händelsen gav Oliver ytterligare bevis på hur viktigt det är att veta hur man ska agera i liknande nödsituationer.

– Allmänheten behöver veta hur man gör. Det handlar om minuter och sekunder. Ambulansen kanske är tio minuter bort och då kan vara försent, säger han.

Det svenska HLR-rådet rekommenderar att allmänheten ska repetera HLR varje år. Det är det inte många som vet, enligt Oliver Schyum.

ANNONS

– Även om man inte går just min utbildning, så är det otroligt viktigt att lära sig, för alla, säger han.

”Det ger en trygghet”

Oliver hoppas att det kommer att finnas ett stort intresse från företag och föreningar att utbilda sig i HLR.

– Det kan vara någon i laget som faller ihop, eller en kollega. Det ger en trygghet till anställda, lagledare och lagkamrater att veta att man kan hjälpa andra, likaväl som att själv veta att de kan hjälpa dig ifall något händer.

Övning ger färdighet och trygghet

Idén är att utbilda i grupper om 12-15 personer. Utbildningen kommer att ske i föreningens eller företagets egna lokaler och kommer bland annat att innehålla övningar och teori om hjärt-och lungräddning för vuxna, hjärtstartare och luftvägsstopp.

– Jag vill ge deltagarna ett lugnt, en trygghet i att de kan och ska våga hjälpa andra. Känner man sig inte säker i teorin är det desto svårare i praktiken, därför blir det mycket praktiska övningar, säger Oliver Schyum.

Företaget är precis i startgroparna, men Oliver berättar att han har flera potentiella kunder på gång.

– Jag hoppas vara igång med kurserna inom de närmsta veckorna. Jag ser fram emot att få komma ut och börja presentera det här, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Sms-livräddaren Gustav räddade sin fru – nu hjälper han andra

LÄS MER:30 hjärtstartare i kommunens lokaler – inga på äldreboenden: ”Skandal”

LÄS MER:Succé för sms-livräddare: ”Annars hade inte pappa överlevt”

ANNONS