Anna Granström, ambulanssjuksköterska och projektledare för sms-livräddningen i Halland. Foto: Privat/Arkiv
Anna Granström, ambulanssjuksköterska och projektledare för sms-livräddningen i Halland. Foto: Privat/Arkiv

Succé för sms-livräddare: ”Annars hade inte pappa överlevt”

Systemet med sms-livräddning i Halland har gått över förväntan. Efter mindre än två månader har vartannat SOS-larm för misstänkt hjärtstopp kunnat skickas vidare till hjärt- och lungräddningskunniga personer som funnits i närheten.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Det var på alla hjärtans dag den 14 februari i år som Halland anslöt till systemet som beräknas kunna rädda sex extra liv i regionen varje år.

Sms-livräddning går ut på att när någon misstänks ha hjärtstopp och ringer 112 så kan SOS lokalisera frivilliga personer i närheten, som kan påbörja en hjärt- och lungräddning (HLR) innan ens ambulansen kommit på plats.

LÄS MER:Räddningen för ambulansbristen – lättvårdsambulanser

De frivilliga larmas via telefonappen ”Sms-livräddare”, som visar vägen till den som drabbats av hjärtstopp och även till närmaste hjärtstartare, som finns utplacerad på allmän plats.

Snabb tillväxt för appen

Systemet fungerar bra. Efter bara 45 dagar i Halland visar det sig att sms-livräddarappen använts i 27 larm i regionen och i 25 fall har frivilliga livräddare kunnat inställa sig för att ge HLR som första åtgärd.

ANNONS

– Folk har riktigt bra kompetens. Det är väldigt roligt att det gått så fint, säger Anna Granström, projektledare för sms-livräddningen i regionen och till vardags ambulanssjuksköterska.

LÄS MER:Hon varnar för det otäcka skadedjuret i Kungsbacka

Alla personer som har en hjärt- och lungräddningsutbildning och som är över 18 år kan ansluta sig till systemet genom att ladda ner appen och själva registrera sig.

Och det finns intresse. I månadsskiftet mellan mars och april hade redan över 2.500 personer i Halland anslutit sig, noterar Anna Granström:

– Chansen att överleva ökar väsentligt om man kan ge hjärt- och lungräddning tidigt. Så varje ny frivillig livräddare förbättrar möjligheterna för den som drabbas av hjärtstopp.

En som fått erfara det är Jessica Holmström, som nu är marknadsansvarig för Sms-livräddare i Sverige. När hennes pappa drabbades av hjärtstopp för flera år sedan räddades han till livet just på det viset: En HLR-kunnig person tillsammans med en hjärtstartare. Det är precis tanken bakom idén med sms-livräddning, att sammanföra den drabbade med kunskap och teknik.

– Min pappa hade aldrig överlevt utan den hjälpen. Vi hade tur som befann oss på rätt plats, för tiden är en avgörande faktor.

Jessica Holmström berättar att det händer att folk ringer och tackar sina sms-livräddare efteråt.

– Sådana saker är det bästa med det här jobbet. Det är så att man får gåshud när man tänker på det.

ANNONS

I Halland har larmen om misstänkt hjärtstopp varit relativt jämnt fördelade, inget område har varit särskilt utsatt. Även antalet frivilliga livräddare är förhållandevis jämt fördelade över länet, även om det av förklarliga skäl finns några fler i tätorterna medan det kan vara svårare att hitta en livräddare i glesbygden.

LÄS MER:Kommunens svåra pussel kring bostäder för flyktingar – kan komma färre

Uppehåll under coronapandemin

De två larmen i Halland som inte fick napp på någon livräddare gällde just fall långt ute på landet, där man inte lyckades lokalisera någon HLR-kunnig person tillräckligt nära den som drabbats av hjärtstopp.

– Vi vill förstås gärna ha in ännu fler frivilliga, att ännu fler ska gå en HLR-utbildning och sedan ladda ner och ansluta sig till appen, säger projektledaren Anna Granström.

Ett problem har varit att många HLR-utbildningar varit tvungna att göra uppehåll under pandemin. Det kan ha varit lite av en stoppkloss för att få in fler frivilliga i livräddarsystemet.

Nu finns några covid-anpassade kurser på nätet och för den som känner sig lite ringrostig och tvekar inför att ge sig ut ”på riktigt” finns filmer som kan fungera som uppfräschning på HLR-rådets hemsida. Anna Granström vill gärna uppmuntra den som är intresserad.

– Alla kan göra skillnad, det är viktigt att ta med sig.

Alla som har gått en HLR-utbildning och är över 18 år kan ansluta sig till systemet genom att ladda ner appen ”sms-livräddare” och registrera sig.

I hela landet finns totalt 76 500 sms-livräddare.

I Halland finns 2 500 sms-livräddare efter starten 14 februari 2021

5 500 000 svenskar kan servas av en sms-livräddare

15 000 hjärtstartare finns utplacerade på allmän plats i Sverige

Källa: Sms-livräddare i Sverige/Heartrunner Sweden.

LÄS MER:Efter covidkritiken – nu backar kommunen om städrutinerna på skolorna

ANNONS