Ölen från Kungsbacka går som en raket i Europa: ”Letar tomt”

Det lilla bryggeriet i Anneberg breder ut sig i Europa. Akias öl går på export till en rad länder – som bara ökar. Ägaren Christian Figved har flera planer. Bland annat på att bygga ett nytt stort bryggeri i Kungsbacka.
– Vi letar efter tomt, säger han.

ANNONS
|

Utvecklingen har varit fantastisk för Christian Figveds skapelse. Det enda lilla problemet är planerna på restaurangen på Storgatan i Kungsbacka. Den kommer att bli försenad.

– Nytt datum vi fått är att vi kan öppna 2 januari nästa år. Det är inget att göra åt det, det är bara att gilla läget, säger Christian Figved.

Aranäs bygger om bion

Det är Aranäs som bygger om den före detta Saga-bion där restaurangen och tillika bryggeriet ska ligga. Ett lite oväntat problem har uppstått.

– Marken måste pålas för att kunna klara av vikten från öltankarna. Det är väldigt tunga grejer. Jag hade hoppats att allt skulle gå fortare, så klart. Men samtidigt tog det två år för Vega bryggeri i Göteborg, säger Christian Figved.

ANNONS

På restaurangen kommer det även att bryggas öl. Det gör att gästerna sitter i en miljö med kopparpannor där man även ska kunna se in i köket när maten tillagas.

Bryggeriet i salongen

– I den nuvarande foajén kommer köket att vara. Där kommer det även att vara sittplatser för att äta. Bryggeridelen kommer att ligga där själva salongen låg.

Christian Figved berättar att intresset är stort kring den nya restaurangen och att han ofta får frågor om när de öppnar.

– Jag är jättetaggad, men samtidigt blir man lite avtrubbad när det tar så lång tid.

Akia brygghus började i en mindre lokal i Anneberg för att sedan växla upp till en större.

Nu har man vuxit ur dessa. Christian Figved berättar att han ska ha kvar bryggeriet i Anneberg, men att han letar efter en ny tomt för ett industriellt bryggeri.

Lygnerns vatten är viktigt

– Vi behöver mer volym, mycket mer till och med. Vi letar efter lokaler, men ännu hellre letar jag efter en tomt. Det spelar ingen större roll var, bara det ligger i Kungsbacka kommun och har vatten från Lygnern. Det är viktigt, säger Christian Figved.

Han berättar att Akia växer enormt utomlands. Nederländerna, Frankrike, Danmark, Spanien och Belgien har de redan fått beställningar från. Samt en bar i ölets huvudstad, Prag.

ANNONS

– Vi ska på ölmässor framöver. Det går faktiskt väldigt bra, men vi har fått säga nej till Tyskland och Finland på grund av kapacitetsproblem. Vi hade säkerligen kunnat dubbla mängden öl vi brygger, men man ska leva också, säger Christian Figved.

Två anställda lär bli fler

Han säger att de i nuläget brygger 60 000 liter öl per år. De hjälper också andra mikrobryggerier att producera sin bärs.

– Jag tror vi hade kunnat brygga 120 000 liter och jag tror att det finns plats för ett stort bryggeri i Kungsbacka. Vi är två anställda nu, en bryggare och jag. Men vi kommer att behöva fler framöver, säger Christian Figved.

LÄS MER:Högt tryck till after work i Åsa: ”Det här är dunder”

LÄS MER:Ny festival med dryck i fokus till Tjolöholm: ”Det blir fullt”

LÄS MER:Semesterpärlans nya satsning: Ölkvällar hela sommaren

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS