Högt tryck till after work i Åsa: ”Det här är dunder”

På fredagskvällen lockades Åsabor till pumpen när det för andra gången ordnades after work och ölprovning mitt i byn. På lördagen blir det ännu en sittning.
– Vi hoppas kunna bygga en bar utomhus lite längre fram då det är ett enormt intresse, säger ölbryggaren Robin Stegmar.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det är lugnet före stormen, bokstavlig talat. Under helgen väntas det blåsa på rejält längs kusten, men just den här fredagskvällen är det lugna gatan i Åsa. Samtidigt har en skara människor samlats inne i restaurangen vid Watson Mat-fik-butik för öl, mat och för att koppla av. Bakom en tillfällig bardisk står ölbryggarna Stefan Hamrelius och Robin Stegmar och tappar upp allt från gyllene till mer brunaktiga öldrycker.

– Rocky Point? Det är taget från Åsas kända surfställe, Stenudden, förklarar Stefan Hamrelius glatt.

De berättar att de startat bryggeriet tillsammans med ett gäng andra vänner. Den gemensamma nämnaren var intresset för öl, och så blev det ett lokalt bryggeri av det hela. I skrivande stund står de för andra gången på ganska kort tid och tappar upp öl till Åsabor som lockats till after work.

– Vi har kört en gång tidigare, i december. Då var det ett jäkla tryck. Klockan 17 stod folk och hängde på låset, berättar Robin Stegmar.

LÄS MER:Stormen Malik drar in över Kungsbacka: ”Var extremt försiktig”

Efter den premiären insåg Rocky Point Brewery och Eva Watson att det här med after work nog var något att spinna vidare på. Gästerna rusade till pumpen, och succén var ett faktum. En dryg månad senare är situationen lite annorlunda. På nytt gäller restriktioner, men det går att hantera.

– Det var bordsbokning förra gången också, men då kunde vi även ha drop-in. Den här gången kör vi enbart bokning och två sittningar per kväll, säger Stefan Hamrelius.

”Det är dunder”

De olika ölsorterna är allt från stout via ale till vanlig pilsner. Men man ska inte låta sig luras, menar ölbryggarna.

– Att brygga ale är på sätt och vis lättare än pilsner. Ale kan man alltid krydda till och trixa med lite. När man gör pilsner är det viktigt att allt blir rätt, förklarar Stefan Hamrelius.

Sex olika sorter finns att smaka på just den här helgen. Och gästerna verkar trivas utmärkt.

– Det här är helt underbart, säger Uno Olsson som kommit dit tillsammans med frun Lena Olsson.

De bor i Åsa och tycker att det är fantastiskt med en sådan här möjlighet bara några minuter hemifrån.

– Ölen, maten och gemenskapen - det är dunder, säger Uno Olsson.

För maten ska inte glömmas. I köket står Eva Watson och strösslar ruccola på en färdiggräddad pizza.

– I dag kör vi pizza. Men nästa gång blir det pulled chicken, säger hon.

LÄS MER:Labero flyttar showen i Kungsbacka

Själv tycker Eva Watson att det är supertrevligt med det gemensamma konceptet, och tror att det är viktigt för Åsaborna att ha något ställe att kunna gå till och ha trevligt framåt veckoslutet. Men om hon är en ölentusiast?

– Haha, nej jag är ju inte det. Men jag är gift med en engelsman, och han gillar öl.

Hoppas på utomhusbar

Det stora intresset så här långt har skapat nya idéer. För Stefan Hamrelius, Robin Stegmar och de andra i ölbryggargänget väntar en rad aktiviteter framöver, såsom mässor och gästspel på andra barer. Men framåt vår och sommar tror de att det kan bli fler tillfällen då de kör after work i Åsa.

– Framåt sommaren blir det nog tätare. Och förhoppningsvis kan vi även bygga en bar utomhus också. Vi har ju märkt att det är ett enormt intresse, säger Robin Stegmar.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS