Oklart hur många ukrainska flyktingar Kungsbacka ska ta emot

Kungsbacka kommun förbereder sig på att ta emot ett stort antal ukrainska flyktingar den närmsta tiden. Men det är fortfarande oklart hur många personer kommunen ska ta emot.
– Det har talats om 874 personer, men det blir förmodligen färre än så, säger kommundirektör Malin Aronsson.

ANNONS
|

Kriget i Ukraina har pågått i tre månader och många ukrainare har tvingats fly landet. Kungsbacka kommun inväntar ett slutgiltigt besked om hur många flyktingar från Ukraina som de ska ta emot enligt den nya nationella fördelningsmodellen. Modellen väntas träda i kraft den första juli och syftet med den är att skapa en så jämn fördelning som möjligt mellan landets kommuner vad gäller boende för skyddsbehövande.

Enligt Thijs den Teuling, integrationssamordnare på Länsstyrelsen i Halland, har det talats om att det gäller 874 personer som Kungsbacka är skyldiga att ta emot. I Hallands län har siffran pekat mot 2 974 personer, vilket Norra Halland var först med att berätta. Men i nuläget är det oklart hur många det egentligen kommer att handla om i slutändan.

ANNONS

– Troligen kommer antalet att sänkas, säger han.

Kommunen förbereder sig

Thijs den Teuling berättar att det nya fördelningsantalet på kommunnivå väntas i mitten av juni. Fördelningen utgår från antagandet att 76 000 ukrainska flyktingar kommer att komma till Sverige, men även den siffran kan justeras, menar han.

– Det beror på hur behovet ser ut, flödet kan ha lugnat sig då till exempel, säger integrationssamordnaren.

Enligt kommundirektören Malin Aronsson förbereder sig kommunen på ett mottagande av 874 ukrainska flyktingar, men även hon tror att det kommer att handla om ett färre antal personer.

– Just nu behöver vi mer information från Migrationsverket. Jag förväntar mig mer detaljer om hur många, hur och när vi väntas ta emot dem. Vi vet inte exakt hur vårt uppdrag ser ut. Vi behöver ju planera det här. Så fort vi vet mer kommer vi att gå ut med det, säger hon.

Även om kommunen inte fått ett slutgiltigt besked, jobbar de för att förbereda bostäder.

– Vi förbereder oss så mycket vi kan. Jag känner mig trygg i att vi löser det. Vi ska ge ett bra och gott mottagande i Kungsbacka, säger kommundirektören.

Civilsamhället ställer upp

Just nu befinner sig 214 ukrainska skyddssökande i Kungsbacka kommun. De allra flesta har ordnat eget boende eller har fått bostadshjälp av civilsamhället. Malin Aronsson hoppas att civilsamhället fortsätter att ställa upp framöver.

ANNONS

– De har redan visat att de är redo att ställa upp. Sedan innan har vi en lista där folk har anmält sitt intresse för att hjälpa till och den kommer vi fortsätta att jobba med, säger Malin Aronsson.

Utmaning med boende

En utmaning kommer att vara boendesituationen, berättar Malin Aronsson.

– Vi har inte 874 platser tomma utan vi kommer i så fall behöva upplåta boende, privata och av andra typer, för att säkerställa att det finns tillräckligt, säger hon.

I dagsläget säkerställs och färdigställs Bukärrsgården, som tidigare använts av Migrationsverket.

– Det boendet ska vara helt redo. Där får det plats 150 personer. Alla lär inte komma första juli heller, utan mer successivt. Det kanske inte kommer behövas mer än det som redan finns. Men kommer det 874 personer kommer vi att lösa det. Det kanske kommer innebära att någon får flytta någon gång, men jag är övertygad om att vi löser det, säger Malin Aronsson.

Mest barn och kvinnor på flykt

Enligt länsstyrelsen är de flesta ukrainska flyktingar kvinnor och barn.

– Nästan uteslutande. Det är 48 procent kvinnor och 38 procent barn, säger Thijs den Teuling.

Malin Aronsson räknar med att det är många barn som kommer att komma till Kungsbacka.

– Det finns skolplatser så att det räcker, så det är inga problem, men det praktiska kring skolskjuts och logistiken kring det är något som behöver lösas, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Uppvisningsmatch för Ukraina berörde: ”Är angeläget”

LÄS MER:De flydde kriget – fann tryggheten i Lerkil: ”Hoppas bara det ska ta slut”

LÄS MER:Tingbergshallen kan byggas om för Ukrainaflyktingar

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS