Anna Rosenberg, avdelningschef för ambulansen i Kungsbacka.
Anna Rosenberg, avdelningschef för ambulansen i Kungsbacka. Bild: Tobias Sandblom

Ökad väntetid på ambulans i Kungsbacka

Sedan 2016 har väntetiderna på att få en ambulans i Kungsbacka ökat med tre minuter. Idag tar det i snitt 15 minuter innan ambulansen anländer.
– Kungsbacka har växt sedan 2016, men vi har samma antal ambulanser, säger Anna Rosenberg, avdelningschef för ambulansen i Kungsbacka.

ANNONS
LocationKungsbacka|

Trots ökningen i tid för att få en ambulans ligger Kungsbacka i framkant i landet, då väntetiden på 15 minuter är kortare än rikssnittet som ligger på 17 minuter. Det skriver Hjärt-Lungfonden i ett pressmeddelande med anledning av en kartläggning de gjort baserat på uppgifter från SOS Alarm.

Och utvecklingen i Kungsbacka är liknande den i många andra kommuner. Väntetiden på ambulans har ökat i 227 av 290 kommuner sedan 2016, uppger Hjärt-Lungfonden.

– Vid plötsligt hjärtstopp är snabb hjälp helt avgörande, några få minuter kan innebära skillnaden mellan liv och död. Det är mycket bekymrande att ambulansen dröjer olika länge beroende på var i landet man bor, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens forskningsråd, i pressmeddelandet.

ANNONS

Kortast väntetid i Avesta

Den kommun som har kortast väntetid är Avesta, där man får vänta elva minuter på ambulans. Men att jämföra mellan olika platser i Sverige tycker Anna Rosenberg på ambulansen i Kungsbacka är svårt, då det finns flera olika faktorer att räkna in.

– Jämför man med Norrland exempelvis så blir det svårt, då situationerna ser olika ut. Det beror på hur tätbefolkat det är, vilka resurser man har, var ambulanserna är placerade och liknande, säger hon.

LÄS MER:Mobila vårdcentraler kan ge närmare vård åt fler i Halland

Naturlig ökning av väntetid

2016 låg mediantiden för att få en ambulans i Kungsbacka på tolv minuter, men nu ligger den alltså på femton minuter. Denna ökning menar Anna Rosenberg är helt naturlig.

– Det skulle jag förklara med att Kungsbacka har växt sedan 2016, men att vi har samma antal i ambulanser, säger hon.

Trots ökningen ser Anna Rosenberg positivt på ambulanssjukvården i Kungsbacka.

– Vi vill ha den allra bästa ambulanssjukvården som går att få, och vi tittar hela tiden på hur vi ska göra för att vara så tillgängliga som möjligt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS