Ny trafikskollärarutbildning i Kungsbacka: ”Vi vill förändra världen”

I mitten av januari startar en ny trafiklärarutbildning i Kungsbacka. Behovet av trafiklärare ökar i takt med att kullarna för körkortstagare växer. Det är Utbildarna AB som flyttar en kurs till Kungsbacka, och bakom rodret står de erfarna körskollärarna Jenny Forss och Anton Hjalmarsson.

ANNONS
|

LÄS MER:Fler återkallade körkort i Halland

Sveriges trafikutbildares riksförbund, STR, gör årligen medlemsenkäter där trafikskolorna får besvara hur deras behov av trafiklärare ser ut. Enkäten visar att det saknas cirka 700 trafiklärare per år.

– Vi har funnits sedan 1997 och vi har sett ett stort behov av utbildade trafiklärare. Därför känns det jättebra att kunna flytta en utbildning vi är väldigt nöjda med, till Kungsbacka, säger Andreas Sjöström, vd för Utbildarna AB som är de som står bakom utbildningen.

Bristen på trafiklärare: ”Blir långa väntetider”

Jenny Forss och Anton Hjalmarsson från Kungsbacka är båda trafiklärare sedan många år. Nu ska de gå vidare till att utbilda nya trafiklärare. De är ett sammansvetsat team som jobbat ihop i många år.

ANNONS

– Klart man märker av att det finns ett ökat behov av trafiklärare, bland annat genom att väntetiderna till att få körtider blir längre, säger Anton Hjalmarsson.

Hjalmarsson och Forss menar att arbetstiderna, större kullar med körkortstagare och det faktum att många inte vet att det krävs utbildning för att jobba som trafiklärare kan vara några orsaker till bristen på lärare. Därmed ser de också stora möjligheter att forma nya lärare som i tur kan lära ut på ett nytt, säkert och pedagogiskt sätt.

– Vi hoppas kunna forma den nya stammen av trafiklärare, säger Anton Hjalmarsson.

LÄS MER:Hon tar strid mot kö-kaoset: ”Utopi tro att alla ska åka kollektivt”

Och vad innebär det?

– Bland annat att vi får möjlighet att lära de att jobba med människan som individ. Det är lätt att tänka att en trafiklärare enbart fungerar som instruktör, säger Hjalmarsson.

– Jag tänker att det inte finns något som är omöjligt, man måste bara vara lite påhittig och hitta det som funkar för varje elev, och det är väl det vi ska försöka förmedla. Att på något sätt individanpassa sin pedagogik som lärare, säger Jenny Forss.

Tiden i trafiken avgör förarnas beteende

Förväntningarna och förhoppningarna är stora. Forss och Hjalmarsson har ett stort och något diffust mål med utbildningen – de vill förändra världen.

ANNONS

– Det innebär väl egentligen att förändra tänket man har i trafiken, kort förklarat, säger Hjalmarsson.

– Ja tiden i trafiken rent generellt är väl det vi vill påverka. Att låta elever och de blivande lärarna vara ute i trafiken så mycket som möjligt för att kunna studera och reflektera över beteenden, säger Forss.

Forss och Hjalmarsson förklarar vidare att tiden i trafiken också kan avgöra hur man som förare agerar i trafiken efter avklarad utbildning.

– Det har ju skett väldigt mycket olyckor den senaste tiden, framförallt med unga personer men rent generellt sett också. Det har ju till stor del att göra med förarna och deras beteende, säger Forss.

LÄS MER:16-årig pojke körde mot trafiken på motorvägen: ”Har lärt mig köra på tv-spel”

Vill väcka nyfikenhet

Utbildningen kommer vara blandat med teori och praktik. Hjalmarsson ser fram emot att grotta ner sig i de teoretiska och Jenny Forss menar att hon och Anton kompletterar varandra och kommer därmed ha en bredd och erfarenhet som andra kanske inte har på samma sätt.. Förhoppningen är att kunna väcka nyfikenhet hos de som väljer att utbilda sig.

Att välja Kungsbacka som knutpunkt för utbildningen är strategiskt tänkt. Enligt vd:n Andreas Sjöström beror det på att Kungsbacka täcker in stora delar av Västra Götaland. Det finns en utbildning i Lerum sedan tidigare men med Kungsbackas geografiska position hoppas både Sjöström, Jenny Forss och Anton Hjalmarsson att det ska bli mer attraktivt att söka sig till trafiklärarutbildningen.

ANNONS

– Alla blir garanterade ett bra, roligt och viktigt jobb när man är klar med utbildningen, säger Anton Hjalmarsson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS