Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Dragan Mitrovic

Fler återkallade körkort i Halland

Antalet indragna körkort fortsätter öka i Halland – och nu toppas statistiken.
– Under de senaste fem åren har antalet återkallelser ökat med 25 procent, säger Stefan Appelberg på Transportstyrelsen.

ANNONS
LocationHalland||

Transportstyrelsen har i år klippt ännu fler körkort än tidigare år, och statistiken har fortsatt att ticka uppåt. År 2017 återkallades 568 körkort, och i år under samma tidsperiod på 716 stycken.

Stefan Appelberg, tillförordnad enhetschef vid Transportstyrelsen, säger i ett pressmeddelande att en orsak till ökningen kan bero på att polisen ökat antalet kontroller.

– Ökningen bekräftar den trend vi sett under de senaste åren och den beror i mångt och mycket på att polisen ökat sin trafikövervakning. Under de senaste fem åren har antalet återkallelser ökat med 25 procent, säger Appelberg.

LÄS MER:Bil stoppad vid resecentrum – förare saknade körkort

Orsakerna bakom ett återkallat körkort

Den vanligaste orsaken till ett återkallat körkort är ”en väsentlig överträdelse”, som kan innebära en fortkörning. Mer än hälften av alla återkallade körkort i Sverige grundade sig i denna anledning, och även i Halland är detta den främsta orsaken.

ANNONS

Näst på tur i Sverige kommer ratt- eller drograttfylleri som anledning. Men så är det inte i Halland – här är den näst vanligaste orsaken att man inte lämnat in läkarintyg eller har ett godkänt förarprov.

LÄS MER:16-årig pojke körde mot trafiken på motorvägen: ”Har lärt mig köra på tv-spel”

LÄS MER:Bilist utan körkort stoppas av polis

Fler personer under 18 blir av med sitt framtida körkort

Allt fler personer under 18 år blir även av med sina framtida körkort. Totalt i Sverige under första halvan av 2020 blev 647 personer under 18 av med sitt körkort, och 699 personer under samma tidsspann 2021. Även här är en väsentlig överträdelse, som fortkörning, den vanligaste orsaken.

– Jag tycker det är beklagligt att vi tvingas återkalla körkort från ungdomar. De borde tänka till innan de sätter sig i en situation som riskerar trafiksäkerheten och som kan innebära negativa konsekvenser när man ska ta körkort för personbil i framtiden. Något som jag tror inte alla ungdomar är medvetna om, säger Stefan Appelberg.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS