Nu drar Västerhavsveckan i gång: ”Vi måste vara rädda om havet”

På lördagen gick startskottet för Västerhavsveckan i Region Halland. Veckan inleddes bland annat med att Kattegatts Kustvattenråd befann sig på Naturum Fjärås Bräcka för att informera om temaveckan och allt som den innebär.

ANNONS

Västerhavsveckan är ett initiativ som startade i Västra Götaland 2008 och tio år senare, 2018, kom det till Halland. Veckan är till för att uppmärksamma och informera om alla frågor som rör havet och havsmiljön.

– Vi måste vara rädda om havet, det är ju vårt hjärta på jorden. Vi behöver få kunskap dels om hur det står till men också vad vi kan göra. Alla kan dra sitt strå till stacken, vi alla i Halland är ambassadörer för hur vi vill ha det i vår region, säger Jeanette Bengtsson, projektledare för Västerhavsveckan på Region Halland.

På plats på Naturum Fjärås Bräcka var Kattegatts Kustvattenråd för att informera om deras verksamhet och engagemang. De jobbar för att öka kunskapen kring havet och fungerar som en plattform för samverkan inom ämnet. Det är fjärde året som de är med under Västerhavsveckan och under lördagen var de vid Naturum för att sprida sina budskap.

ANNONS

– Det är ett så himla bra sätt att spontant träffa allmänheten, att vara på ett ställe där det är mycket folk som passerar, säger Ann Udd, samordnare på Kattegatts Kustvattenråd.

Strandstädning och spökgarnsprojekt

Enligt Ann är det viktigt att prata om havet eftersom det är en av våra naturresurser som är starkt hotat på olika sätt.

– Vi har tre fokusområden; klimatet, den biologiska mångfalden och det vi kallar havet och kusten som resurs, säger hon.

Hon berättar att klimatförändringarna vi ser i världen i dag har en jättestor påverkan på havet och hon tror att det är en av de största utmaningarna vi har framför oss.

– Det är ju både att försöka minska vår påverkan men också att anpassa oss och kusten så vi inte får jättestora problem när det blir mer förändring.

Man ser även att fisken minskar i havet och då påverkar den biologiska mångfalden. De samverkar även kring hur vi människor använder havet och kusten som resurs och hur vi kan göra det på ett smart sätt utan att förstöra.

– Nu har vi strandstädning och ett spökgarnsprojekt där yrkesfiskare hjälps åt att plocka upp förlorade fiskeredskap.

Snabba båtar och vattenskotrar skadar havsbotten

Ann berättar att hon märker att det är många som är intresserade av havet och tycker att det är viktigt att ta hand om det men att alla kanske inte vet vad man ska göra.

ANNONS

– Strandstädning är ju jättebra, där kan ju alla vara med och bidra. Om man bor kustnära är det också viktigt att tänka på att inte åka för mycket med snabba båtar och vattenskotrar för det sliter upp och spolar bort ålgräset som växer på havsbotten.

Ålgräs är en slags växt som fungerar som en barnkammare för djuren i vattnet och är ett skydd mot erosion. Det är alltså viktigt att tänka på hur man agerar när man är ute på vattnet i båtar och liknande.

Skräpbingo, föreläsningar och science safari

Under Västerhavsveckan som pågår från den 6 augusti till den 14 augusti finns det en rad olika aktiviteter man kan delta i.

– Vi har lite blandade aktiviteter, allt från fristående saker som skräpbingo eller artbingo där du ska titta vad som finns i havet till föreläsningar om olika frågor som rör havet. För barn och familj finns det något som heter science safari som är en buss där man får göra lite olika experiment och lära sig mer om havet och vad det innebär från forskarperspektiv, säger Jeanette.

De senaste åren har Västerhavsveckan blivit lite annorlunda på grund av pandemin.

– Det blir ju såklart en backe utför och det är svårt att springa uppför den igen, men det finns ett stort intresse och det här berör ju alla.

ANNONS

Hon vill även passa på att lyfta engagemanget som bedrivits i Gottskär där flera olika aktörer har gått samman och skapat olika föreläsningar, strandstädningar och båtturer.

– Det blir ju en kraft i det och på sikt hoppas jag att det ska kunna utvecklas ännu mer, nu är det ju lite att damma av pandemin, säger Jeanette.

Om man vill läsa mer om Västerhavsveckan och vilka aktiviteter som anordnas i region Halland kan man ladda ner appen ”A day in Halland” eller besöka vasterhavsveckanskanehalland.se.

LÄS MER:Nya badvattenprover visar på dåligt vatten på Vita Sand – igen

LÄS MER:Så mycket regnade det i Kungsbacka – och så många blixtar slog ned

ANNONS