Norra Torg ska bli maxad bargata: ”Vill skapa en wow-känsla”

I dagarna byggs 150 kvadrat uteservering upp på Norra Torggatan, när Ester och Kings Hill går samman om ett gemensamt uterum mitt i staden. Förebilderna är många och finns på Andra Lång och Magasinsgatan i Göteborg, eller varför inte Lilla Torg i Malmö.
– Vi ses på Norra Torg, hälsar krögarparet Pernilla och Aziz Acar, som varit drivande i projektet.

ANNONS
|

Norra Torggatan är Kungsbackas enda gågata och redan i dagsläget bebyggd med flera uteserveringar. Nu går krogarna på gatan samman för att ta konceptet ännu ett steg längre. Planen är att Ester och Kings Hill flyttar sina uteserveringar över gatan, för att komma närmare solsidan. I mitten sätts en utebar – ”smycket i kronan”, enligt Pernilla Acar Boström.

– Vi gör detta för att sätta Kungsbacka på kartan. Vi vill skapa lite wow-känsla av att gå in på Norra Torg, folk ska känna att ”vilket smultronställe – dit måste vi åka”. Det ska kännas att det finns mycket att välja på när man kommer in på gatan. Vi krögare gör detta för att visa att tillsammans är vi starka och har massor att erbjuda och vi vill visa upp att varje krog är unik, att Ester, Bar Vinci, Prinsen och Kings Hill inte bara är kopior av varandra, säger Pernilla Acar Boström.

ANNONS

Inspirerade av storstäderna

Inspirationen har de hämtat från städer där gemensamma projekt varit en framgångsfaktor.

– Vi har tittat på Andra Lång och Magasinsgatan i Göteborg, och på Lilla Torg i Malmö. Även om vi är mitt i coronapandemin så vet vi att folk fortfarande vill umgås, men de vill träffas ute och de vill kunna hålla avstånd. Detta blir ett sätt att möta dem i det, säger Aziz Acar.

LÄS MER:Premiär för ny food truck i Kungsbacka

Totalt handlar det nästan 30 meter nya uteserveringar med en sammanlagd yta på 150 kvadrat. Kommunen har redan monterat ner serveringsstaketen för att ge plats åt nybyggnationen. Parallellt med det lanseras ett nytt system där gästerna kan beställa med en QR-kod, unik för varje bord, som loggar direkt in till baren och köket. Också det ett sätt att utöka möjligheterna för alla som vill slippa trängsel.

Arbetsnamnet på den nya, utbyggda restauranggatan är helt enkelt Norra Torg och en annan uppsida är att solsidan blir mer åtkomlig för besökare, när bord och bänkar flyttar in på bägge sidor.

– Vi hoppas ju att det ska bli ett inarbetat namn på sikt, att folk ska säga att ”vi ses på Norra Torg”, säger Aziz.

Entré till hela innerstaden

Pernilla Acar Boström betonar att planerna egentligen inte är nya. Redan 2013 skissade hon och Aziz tillsammans med en arkitekt på en utbyggnad av gatan.

ANNONS

– Då talades det mycket om att Norra Torggatan skulle bli en entré till innerstaden, när promenadstråket från kvarteret Valand blev klart. Nu hoppas vi att äntligen få den entrén, säger Pernilla Acar.

LÄS MER:Nu lyser tivolibelysningen på restauranggatan

Hon har tidigare varit drivande med att smycka den lilla gågatan i både vinterbelysning och blomsterprakt och hon ligger också bakom initiativet med den så kallade tivolibelysningen som satts upp över gatan.

– Det bästa är att Norra Torggatan är lång och fylld med restauranger och serveringar hela vägen, vi vill så klart att det ska bli en bra inkörsport till resten av innerstaden, säger Pernilla Acar Boström.

ANNONS