Martin fick spela med idolen Svante Thuresson: ”Betytt mycket”

Den folkkäre jazzmusikern Svante Thuresson har gått bort, 84 år gammal. Martin Wendelbo-Hansson från Kungsbacka fick under 20 års tid lära känna och spela musik med sin största förebild. Första gången på gymnasiet och sedan korsades deras vägar flera gånger under Svante Thuressons karriär.
– Han har betytt så oerhört mycket för mig, säger Martin Wendelbo-Hansson.

ANNONS
LocationKungsbacka||

När Martin Wendelbo-Hansson gick i gymnasiet på 90-talet gick hans stora dröm i uppfyllelse. Han och bandet fick spela in en skiva tillsammans med sin största idol, Svante Thuresson.

– Det var så himla stort. För oss var han superstar, vi såg upp till honom som dagens ungdomar ser upp till Justin Bieber, säger han och skrattar.

LÄS MER:Ladda ner Kungsbacka-Postens nyhetsapp

Han minns första låten de spelade in tillsammans, ”Alone together”. Som ung spelade Martin trombon i olika storband och vid 2000-talet startade han upp sitt egna storband i Göteborg. Varje måndag spelade de på en restaurang och flera gånger kom Svante Thuresson och gästspelade.

ANNONS

– Jag kunde bara ringa till Svante och fråga: ”Hej vill du spela med oss”, och han svarade alltid: ”Absolut, jag kommer”. Så körde han från Stockholm till Göteborg i sin Mercedes. Det var så himla häftigt.

LÄS MER:Ett år utan publik – tufft läge för kulturen i Kungsbacka

Nyfiken och ödmjuk mot alla han mötte

Han har många minnen med Svante men det han tagit med sig mest genom livet är jazzmusikerns ödmjukhet.

– Han var en otroligt ödmjuk person. Det har jag tagit med mig, ödmjukheten är A och O. Och ständigt nyfiken för nya stilar och intryck. Svante såg alla och lyfte dem, oavsett om du var ung musiker och inte hade spelat så mycket.

Martin Wendelbo-Hansson berättar att Svante Thuresson alltid var jämställd när han var och gästspelade med storbandet. Han tror att bredden på Svantes karriär gjorde att han ständigt fortsatte vara nyfiken och ödmjuk mot alla han mötte.

– Det är en fantastisk musiker och människa som har lämnat oss. Visst var han gammal men han är oerhört saknad.

ANNONS