Många förtidsröstade – nästan 40 procent i ett distrikt

I ett distrikt i Åsa har nästan 40 procent av väljarna förtidsröstat. Det är rekord tror röstmottagarna.

ANNONS
|

Vallokalen i Åsa Gårdsskola i är nästan tom på väljare när Kungsbacka-Posten dyker upp.

– Just nu är det lugnt. Det går i vågor. Rätt vad det är kommer det mycket folk. Det har varit kö här i omgångar och det var kö klockan åtta i morse, säger Linda Ranebro som är röstmottagare för första gången.

Nytt för i år är att väljarna först får gå bakom ett bås och plocka med sig valsedlar innan man går vidare till röstbåset. Valberedningen meddelade under dagen att detta kan vara orsaken till de långa köer som rapporterats och att valresultatet därför kan bli försenat.

ANNONS

– Det tar lite tid, men vi har inte märkt att det har blivit längre köer på grund av det, säger Linda och visar några väljare som dyker upp till rätta.

Vad behöver väljarna hjälp med?

– En del vet inte riktigt hur man gör och är lite osäkra och då får man visa dem. En del lägger flera valsedlar i samma kuvert och då får man korrigera det, fortsätter Linda som tycker det är viktigt att ta ett uppdrag som röstmottagare.

– För demokratin är det viktigt. Och det är viktigt att engagera sig, säger hon innan hon måste gå iväg för att visa en väljare hur man försluter valkuverten.

Vid ett bord sitter Maarit Magnusson och förbereder kuverten med förtidsrösterna som ska räknas när vallokalen har stängt.

– Det är nästan 40 procent som har förtidsröstat i år. Det är kanske rekord, säger Maarit som också hon är röstmottagare för första gången.

Vad gör ni om ni upptäcker några fel?

– Då lägger vi dem i en särskild påse och skickar till länsstyrelsen. Vi fattar inga beslut utan länsstyrelsen får avgöra om rösten ska godkännas. Hittills vi upptäckt tio felaktiga kuvert. Arbetet med förtidsrösterna tar mycket tid.

ANNONS

LÄS MER:Så vill partiernas toppnamn utveckla Kungsbacka

LÄS MER:Energi, skola och kriminalitet viktiga frågor – men årets val var svårt för många

ANNONS