Lunnefågel gästar Nidingen: ”Hänger med tobisgrisslorna”

I vanliga fall håller lunnefågeln till i Nordatlanten, på Island eller runt Nordnorska klippor. Nu har en av dem gästat vattnen runt Nidingen i snart en månad.
– Jättekul, den hänger med tobisgrisslorna och simmar runt här tillsammans med dem, säger Leif Jonasson, en av ornitologerna på öns fågelstation.

ANNONS
|

Lunnefågeln är kanske den mest kända av de fåglar som häckar på höga klippor i Nordatlanten. På Island, i Skottland eller längs norska västkusten har de sina vanliga hemmasäten och fågeln har ett minst sagt karaktäristiskt utseende.

Nu har en av dem slagit sig ner i vattnen runt Nidingen, något som P4 Halland var först att rapportera om.

– Den är görfräck, det är kanske det femte eller sjätte sommarfyndet av Lunnefågel härute på tjugo år, så det är ganska ovanligt. Vi har ett par hundra par tobisgrisslor härute, lunnefågeln simmar runt tillsammans med dem, berättar Leif Jonasson på telefon från fågelstationen.

ANNONS

En månad

Den ovanliga gästen har hållit sig runt Nidingen i snart en månad, också det en ovanlighet.

– Annars har vi haft enstaka observationer, men inte någon som stannat så här länge. Troligen har den bara flugit lite fel. Hen hänger ju tillsammans med tobisgrisslorna, så hen kanske är på jakt efter en annan hen, säger Jonasson.

Omtyckt gäst

Och den lite speciella fågeln har direkt blivit en snackis på Nidingen. Även om de mer hårdföra ornitologerna inte springer benen av sig för en lunnefågel så har den lilla krabaten lockat andra besökare.

– Mer luttrade fågelskådare får ju inte bråttom för detta, men civilister tycker ju det är jätteroligt. Stefan Pettersson driver destination Nidingen och kör besökare hit och hans gäster har ju tyckt att detta med lunnefågeln är fantastiskt, säger Leif Jonasson.

Göteborgs Ornitologiska Förening driver sedan många år en fågelstation på Nidingen. De ringmärker fåglar och övervakar fågellivet i och omkring den gamla fyrplatsen längst ute i havet. Nidingen är också det enda stället i Sverige där den tretåiga måsen häckar återkommande.

LÄS MER:Kommunen om häckande måsen: ”Ska försöka att inte störa”

LÄS MER:Nej till solceller på Nidingen: ”För känslig natur”

LÄS MER:Kungsbackas mindre kända besöksmål – tips till semestern

ANNONS