Anna Blad med labradorerna Lane och Angel.
Anna Blad med labradorerna Lane och Angel. Bild: Privat

Labrador Retriever toppar listan – här är de populäraste hundraserna i Kungsbacka

Statistik från Jordbruksverket visar att den populäraste hundrasen i kommunen är Labrador Retriever. Anna Blad har en labrador kennel och äger själv tre labradorer.
– De är sociala, glada och lojala, det är den där hunden man drömde om som barn, säger hon.

ANNONS
|

I Kungsbacka är Labrador Retriever den vanligaste hundrasen. Enligt statistiken från Jordbruksverket fanns 390 labradorer i kommunen förra året. Sedan 2017 har Anna Blad, som bor i Vallda, fött labradorer. En ras som hon förstår är populär, själv har hon tre stycken labradorer.

– De är så sociala, glada och lojala, det är hunden man drömde om som barn. Din bästa vän som alltid vill leka med dig och viftar på svansen, säger Anna.

Att vara labradorägare kommer också med ett stort ansvar. Det är en hund som helst behöver ha stora ytor att röra sig på.

– Det är inte en soffpotatis. Den behöver vara ute minst två timmar om dagen och vara aktiv och jobba med både kropp och knopp. Det är nog därför den är populär i Kungsbacka då många bor lite större här, säger Anna.

ANNONS

Långsiktig plan

Många kan lockas av tanken att ha en liten gullig valp, men precis som en bäbis, växer valpen upp och blir en trotsig tonåring och till slut en vuxen hund.

– Därför är det viktigt med en långsiktigt plan för hundlivet. Som valp behöver den extra tid och sen ska man inte tröttna på den när den går igenom de trotsiga tonåren. Det är en familjemedlem som kommer finnas med dig i ungefär 13 år, förklarar Anna.

Just labradorer är en hundras som behöver leva ett liv där de får vara ute i naturen och använda sina sinnen.

– De är bra jakthundar, då de gillar att vara ute i skogen. De är också en bra familjehund eller träningskompis. När vi skaffade vår första labrador var det främst en jakthund vi sökte, men jag ville också ha en kompis som kunde följa med mig ut i löparspåret, berättar Anna.

Hitta rätt hund för dig

Om du funderar på att skaffa hund är det viktigt att tänka på hur du vill att ditt hundliv ska se ut, då olika raser behöver olika saker, menar Anna.

– Ställ alltid frågan varför du vill ha en hund. Är det till jakt, träning, tävling eller sällskap. Sedan tycker jag man ska ge sig ut och träffa olika hundar innan man bestämmer sig. Det är kanske inte ett beslut som ska tas över en natt, avslutar Anna.

ANNONS

Tio vanligaste hundraserna i Kungsbacka 2021. Källa: Jordbruksverket.

HundrasAntal
Labrador Retriever 390
Golden Retriever336
Schäfer263
Jack Russel Terrier248
Cocker Spaniel184
Bichon Havanais152
Border Collie136
Fransk Bulldogg131
Dans/Svensk Gårdshund121
Rottweiler 121

LÄS MER:Tjolöholms slott aktuellt i musikvideo: ”Mystisk och filmisk känsla”

LÄS MER:Kvinna stoppad för grovt rattfylleri

LÄS MER:Nytt bakslag för MC-klubben – måste fixa brandskydd

ANNONS