Jubel och applåder när granen lyftes på plats på torget

Under torsdagsförmiddagen anlände den stora julgranen till Kungsbacka torg. När kommunen reste den tio meter höga granen fick de applåder och jubel från en skolklass som följde spektaklet.
– Det var roligt. Det betyder mycket för julstämningen i stan, säger Per Bodén, arbetsledare på gatuavdelningen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeKungsbacka|

De senaste åren har kommunen rest inte mindre än tre granar i staden. Förutom den på torget så pyntas en lika stor gran i Badhusparken, samt en mindre gran vid Kungsbackas södra entré. Men det kan vara slut med det.

– Det blir svårare och svårare att få tag på gran. I år har det varit väldigt skralt med alternativ, berättar Per Bodén.

LÄS MER:Möt Kungsbackas populäraste sotare uppe på taket

Höga krav: både höjd och täthet

Kommunen brukar varje år efterlysa passande granar som ägare vill bli av med. Det finns dock vissa krav på höjd och täthet.

– Många granar har vuxit mot en husvägg, och då är den ojämn och kanske brun på ena sidan. Den måste vara fin från alla håll, säger Per Bodén.

LÄS MER:Udda efterlysningen: En 12 meter hög gran – gratis

Den tio meter höga granen som kom plats på Stortorget under torsdagsförmiddagen tycker Per Bodén håller måttet.

– Det är en fin gran. Det har gått bra att ta hit den i och med att den inte är så stor. Det är inte den största vi haft, säger han och skrattar.

”Betyder mycket för julstämningen”

Inom de närmsta dagarna ska granen kläs med belysning för att den första advent lysa klart på torget. En hel skolklass som följde spektaklet applåderade och jublade när granen sattes på plats.

– Det var roligt. Det brukar vara en del äldre som kommer och tittar. Det betyder mycket för julstämningen i stan och framför allt nu efter corona, när vi förhoppningsvis kan sakta börja återgå till det normala.

LÄS MER:Här dekoreras Kungsbacka inför julen: ”Allt tänds samtidigt”

På granen som står vid stadens södra infart ställs inte lika höga krav, den behöver bara vara cirka tre meter hög.

– Det är lättare att få tag på en sådan. Nästa år kanske vi får tänka om, vi kanske inte får tag på granar till både parken och torget. Men samtidigt tycker jag att det är viktigt med något som lyser upp, i alla fall på torget. Inte minst nu när det har varit så tungt under corona, säger Per Bodén.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS