Kungsbacka toppar vintercykling: ”Har varit kul”

Kungsbackacylisterna fick det näst högsta snittet av alla i Västtrafiks projekt ”Vintercyklist” och loggade nästan 55 mil per person. Helena Liljhagen är en av alla som tog cykeln genom både snöslask och regn under vintermånaderna.
– Lägg ribban på en rimlig nivå, är hennes tips till andra som funderar på att jobbpendla med tvåhjulingen.

ANNONS
|

Projektet Vintercyklist har rullat på i flera år och är en satsning från Västtrafik och kommunerna i Västsverige. Deltagarna får lova att jobbpendla på hojen, minst tre dagar per vecka under vintern. I gengäld bjussar kommunen på vinterdäck och reflexväst. Cyklisterna får också logga skötseln på de kommunala cykelbanorna när klimatet är som hårdast.

Inför årets vintercykling anmälde sig totalt drygt 3 000 personer. 441 cyklister, från 17 kommuner i Västsverige blev utvalda och när projektet nu räknas samman har de cyklat nästan 150 000 kilometer tillsammans.

Snittet per deltagare landar på 340 kilometer cykling mellan 1 december och sista februari. Näst högsta snittet per deltagare stod Kungsbackacyklisterna för. De fick ihop nästan 550 kilometer per person.

ANNONS

Dubbade däck

En av de tappra cyklisterna är Helena Liljhagen, tandläkare på Tandgruppen, som satt sig på hojen och jobbpendlat nästan varje dag.

– Jag hade funderat lite på detta så jag höll ögonen öppna. När chansen dök upp så anmälde jag mig direkt. Jag tyckte det var döspännande att få vinterdäck med dubbar, skrattar hon.

Lika spännande var det att koppla upp mot vintercyklisternas webb-logg, där hon kunde följa snittkilometer och cyklad sträcka för de andra deltagarna från Kungsbacka. Dessutom fick Helena blogga om cyklandet via kommunens hemsida.

– Just det där med att skriva bloggen var lite extra roligt, och ett sätt att utmana sig själv, säger hon.

Fungerat bra

Och att trampa i stället för att åka bil till jobbet har fungerat överraskande bra.

– Det har varit kul, till och med under de allra mörkaste dagarna har det fungerat fint att cykla. Cykelbanorna i Kungsbacka är bra, och när det varit snö och slask så har cykelbanan varit i bättre skick än bilvägarna intill, säger Helena.

Någon särskild pendlarhoj har hon inte heller.

– Nej, jag har en helt vanlig tantcykel, med cykelkorg. Många tror ju man måste ha en flådig supercykel i kolfiber och särskild utrustning, men min cykel har funkat jättebra. Jag rekommenderar att det finns pakethållare och cykelkorg, där har jag knökat ner det mesta jag behövt ha med mig till jobbet, säger Helena.

ANNONS

Vad har du för tips till andra som funderar på att ställa bilen och ta fram cykeln?

– Gör det enkelt. Sätt inte för höga mål och lägg ribban på en rimlig nivå, sedan är det bara att sätta igång. Det gör inget att det regnar emellanåt, det finns regnkläder och det fungerar fint att cykla då också. Och skaffa en cykelkorg, det är mitt bästa tips.

LÄS MER:Han cyklar Vätternrundan för trettionde gången

LÄS MER:Cyklister trötta på att jagas i Kungsbackaskogen: ”Vi måste kunna samsas”

LÄS MER:Allt fler väljer två hjul: ”Trenden har exploderat”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS