Kungsbacka i topp bland städer med flest dryckestillverkare

Tillverkning av alkoholhaltiga drycker sker idag i 75 procent av landets 290 kommuner. Kungsbacka landar på topp tio-listan bland kommuner med störst koncentration av dryckestillverkare.

ANNONS
|

LÄS MER:Norra Torg ska bli maxad bargata: ”Vill skapa en wow-känsla”

Kungsbacka kommun tillhör de tio kommuner i Sverige som har flest antal dryckestillverkare. Med på listan är också exempelvis Höganäs, Simrishamn och Karlstad. Kungsbacka har ett antal gedigna mikrobryggerier för öl men också en populär gintillverkare i Fjärås - Fieruaas Distillery.

Varför så många slår sig ner i just Kungsbacka tror Fredrik Borelius, ordförande på Föreningen Sveriges Producenter av Alkoholdrycker, har att göra med att kommunen både har viljan och pengarna till att våga satsa på egenföretagare.

– Det är ju ett antal tillstånd man behöver få igenom och är det en välmående kommun som har medel att kunna satsa och ser positivt på entreprenörskap, så är det mycket möjligt att man snabbare kan få tillstånden och kunna expandera sin verksamhet, säger Borelius.

ANNONS

Längs med torget i Kungsbacka trängs uteserveringarna och under sommarkvällarna kan där konsumeras en och annan alkoholhaltig dryck.

Christian Figved är ölbryggare och ägare till Akia Brygghus i Anneberg.

– Det är jättekul att tillverka öl, man slutar aldrig att lära sig.

Figved håller på och lastar ut dagens leverans till Ölkompaniet som ligger på Norra Torggatan. Varför så många rusdryckstillverkare slagit sig ner i just Kungsbacka kan inte Christian Figved ge ett rakt svar på.

– Det är svårt att säga, men jag skulle tro att det är dels är väldigt mycket slumpen som har gjort att producenterna samlats här, och sen att det är lätt att få tag på lokaler, och man kan lätt åka till Göteborg, Varberg och andra närliggande städer.

Svårt att slå igenom i storstad och förort

Kungsbacka är en rik kommun trots att den inte är så stor till varken yta eller invånarantal.

– Kanske är det så att man har andra förutsättningar att kunna satsa på ett bryggeri här till exempel än i större städer där det är svårare att slå igenom eller mindre förorter som inte har kapacitet att satsa. Sen växer ju Kungsbacka och det ser jag bara som en möjlighet till att fler kan komma hit och sprida kunskap om dryckestillverkning.

ANNONS

LÄS MER:Ölets dag – så uppmärksammas det i Kungsbacka

Gott vatten - bra öl

David Staffas är restaurangchef på Ölkompaniet på Norra Torggatan, och han säger att många Kungsbackabor gärna vill ha lokalproducerad öl och därför finns det också en viss efterfrågan.

– När jag drev en ölbar i Göteborg så ville göteborgarna helst ha lokalproducerad öl så det är ju lite patriotiskt på det sättet, det efterfrågas alltid lokal öl, säger David Staffas.

En annan anledning Christian Figved kommer på när det kommer till antalet producenter av rusdrycker är att vattnet i Kungsbacka är bra.

– Det kanske inte är det man tänker på när man ska starta ett bryggeri men vattnet är jättebra för att göra god öl på, i jämförelse med vattnet i Göteborg.

Vad tänker du kring att det blir fler och fler aktörer inom bryggeri bland annat här?

– Jättekul, vi behövs och jag ser det bara som en chans till att samarbeta och kunna erbjuda Kungsbacka andra alternativ än de klassiska ölen, som Mariestads och så vidare från de stora bryggerikedjorna.

LÄS MER:Ölföretagets plan: Öppna bryggeri och restaurang i centrala Kungsbacka

Blev av med jobbet i pandemin - satsar på bryggeri

Enligt Fredrik Borelius så är ett ökat intresse för drycker som egenbryggd öl en av de största orsakerna till att antalet producenter av rusdrycker ökar.

– Det går väl egentligen bara att spekulera i men jag skulle tro att pandemin har påverkat det till viss del också. Många blev av med jobbet och kände kanske att det i samma veva fanns en möjlighet att ta tag i den där avlägsna drömmen om ett eget bryggeri eller destilleri, säger Fredrik Borelius.

ANNONS

Men hur går det ihop, att restaurang - och krogbranschen blöder under pandemin men folk öppnar ändå nya bryggerier som går bra, mitt i en pandemi?

– Ja det är en väldigt bra fråga, barer, nattklubbar och restauranger har haft det jättetufft, men tillverkningen fortsätter öka de är ju en ekvation som egentligen inte går ihop. Jag tror det är för att det finns en så stor efterfrågan bland konsumenterna.

– Sen beror det väl också på trender. Just det här att det lokala och närproducerade är en trend, både nationellt men också globalt. Man är mer mån som konsument om vad man har i glaset och var det kommer ifrån, man har ett större intresse i frågan.

Hur ser framtiden ut för alla dessa nystartade dryckesföretag ut? Kommer alla flyga även efter pandemin?

– Ja det återstår väl att se egentligen. Men det som är på tapeten nu och som kommer gynna småföretagarna är att det nu är en diskussion uppe på regeringsnivå om att tillåta gårdsförsäljning. Det vill säga att producenterna ska få möjlighet att sälja sina egna produkter utan att behöva gå via Systembolaget som är lite utav ett knapphål för att komma igenom. Går förslaget igenom tror jag vi kommer få se ännu fler lokala producenter

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS