Kungsbacka gör större vinst än väntat – redo för hårdare tider

Kungsbacka kommuns ekonomi är bättre än väntat. Det planerade resultatet låg på 366 miljoner kronor, men nu pekar uppföljningen på hela 600 miljoner.
– Vi vet ju att vi har en orolig och oviss framtid med högre räntor och ökad inflation, så känns extra skönt att ha ett bra resultat med oss in, säger kommunstyrelsens ordförande Lisa Andersson (M).

ANNONS

En rad investeringar görs under 2022. Renoveringen av Borgmästarebron är äntligen klar, och Frillesåsskolan och Varlaskolan har byggts ut, bland annat. Kostnaden för samtliga investeringar landar på ungefär 820 miljoner. Det är inte en summa som sticker ut.

Brukar investera för en miljard

– Vi bygger ju skolor nästan hela tiden eftersom vi växer så. Så det är välbehövliga investeringar. Den posten brukar ligga närmare miljarden, därför är det viktigt med bra resultat för att minimera lånen. När räntan ökar minskar utrymmet att satsa på den dagliga driften, säger Lisa Andersson.

I ett pressmeddelande skriver Kungsbacka kommun att Sveriges kommuner och regioner, SKR, bedömer att kommunernas resultat kommer vara fortsatt goda 2022. Från och med nästa år kommer det bli svårare i och med inflation och ökade löne- och pensionskostnader. Att andelen barn och äldre ökar i förhållande till vuxna i arbetsför ålder innebär också en utmaning.

ANNONS

”Kommunen äger inte mycket mark”

Att ligga bra till är alltså extra viktigt i nuläget. Anledningen till att prognosen visar bättre resultat än väntat är bland annat att kommunen sålt en del mark.

– Försäljning av mark är aldrig med i budgeten, eftersom det aldrig är säkert när affären blir klar. Det finns med på en rad i budgeten som beräknat utfall av exploatering. Men det är en prognos som inte är med i resultatet, säger Lisa Andersson.

Hon poängterar att kommunen inte äger speciellt mycket mark, och att sådan försäljning är ett engångstillskott som man inte kan förlita sig på.

Låga räntekostnader än så länge

Kommunen har också fått en del pengar i ersättning för utbyggnad av gator och vägar. Det handlar om att en exploatör anlägger ett nytt område och betalar för vägbygget i en klumpsumma till kommunen. Skatteintäkterna har också varit högre än man räknat med.

I övrigt har kommunen haft lägre räntekostnader än väntat, men så kommer det alltså troligen inte se ut de närmsta kommande åren.

– Att Kungsbackas ekonomi är fortsatt stark lägger förutsättningarna för att hantera kommande års utmaningar till följd av stigande inflation och osäkra förutsättningar i vår omvärld, säger Lisa Andersson.

LÄS MER:Glädjerus när eleverna fick visa upp nya Frillesåsskolan

LÄS MER:Nya Borgmästarebron öppen: ”Äntligen”

LÄS MER:Elbilsboom i Kungsbacka – Ingvar vill byta ut alla bilar i företaget

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS