Kritiken från facket: plexiglaset trafikfara för busschaufförerna

Bussarna har öppnat framdörrarna igen på flera orter däribland Kungsbacka. I stället sattes plexiglas för att skydda busschaufförerna från smitta. Nu riktar facket åter igen kritik mot beslutet eftersom det innebär en trafikfara enligt huvudskyddsombud Ronny Sunesson.
– Det blir reflexer i plexiglaset. Mörker och regn är värst, säger han.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Sedan i början av maj har bussarna öppnat framdörrarna igen. Beslutet togs i samband med att man såg förlorade biljettintäkter, delvis på grund av att folk reser mindre under coronapandemin men också för att dörrarna fram var stängda.

– Jag förstår att de blöder pengar men det ska inte ligga i knät på en hel yrkeskår. Vi har inte haft några incidenter eller olyckor men det kräver mer av en busschaufför än vad det ska kräva, säger Ronny Sunesson, huvudskyddsombud för Kommunal.

LÄS MER:Elevernas besvikelse – kanske inte får ”partypengarna” tillbaka

Anledningen till att framdörrarna öppnades igen är för att busschaufförerna ska kunna kolla om resenärerna har giltig biljett. Och i stället sattes plexiglas upp för att skydda busschaufförerna från smitta. Men plexiglaset skapar reflektioner och utgör en trafikfara enligt Ronny Sunesson.

ANNONS

– Vi har fått höja uppmärksamhetsnivån, man kan inte bara köra utan man får både titta två-tre gånger extra. Det är många förare som klagat på huvudvärk för att de sitter och spänner sig när de kör. Det sista man vill är ju att våra resenärer ska tycka det är farligt att åka med oss så därför är man extra mycket på sin vakt, säger han.

En annan busschaufför som Kungsbacka-Posten pratar med upplever också problem med skyddsglaset.

– Ibland ser man dubbelt och det blir mycket reflektioner när solen gassar på. Sen är det väldigt varmt och man känner sig instängd, utan kontakt med omvärlden, säger hen som vill vara anonym.

Buss, framdörren och hytten där föraren sitter.
Det blir reflektioner i skyddsglaset som satts upp för att kunna öppna framdörrarna igen på Nobinas bussar i Kungsbacka. Bild: Ellinor Svensson

Nobina: ”Vi har vidtagit alla åtgärder”

Kollektivföretaget Nobina, som driver och ansvarar över kollektivtrafiken för bland annat Västtrafik, har ansvaret för arbetsmiljön. Affärschefen Bengt Svensson menar att de har vidtagit alla åtgärder innan de satte in plexiglasen.

– Vi har gjort riskanalyser och haft samverkan med skyddsombuden under tillverkningen och hela processen. Vi har följt alla tänkbara procedurer inför installeringen av skyddsglasen, säger Bengt Svensson.

LÄS MER:Pandemin slår mot bussarna – det innebär det för resenärerna

Han har inte fått några rapporter om att busschaufförerna i Kungsbacka har upplevt problem med plexiglasen.

– Det har inte kommit till min kännedom. Det har fungerat väldigt bra i Kungsbacka och vi upplever att förarna är nöjda med det här. Vi har haft skyddsglas på en buss i Kungsbacka sen i januari och vi har inte fått in några anmälningar.

ANNONS

Fackets anmälan förvånade inte Bengt Svensson eftersom det har kommit in anmälningar från flera ställen. Men han ser inte någon ökad risk med skyddsglasen.

– Vi har inte haft några incidenter kopplat till plexiglasen. Sen är det ju så med förändring, alla tycker inte det är positivt men det kanske ändå är rätt förändring, säger han.

LÄS MER:Byggjätte köper kyrkans äng - bygger 300 bostäder granne med Tölö Tvärled

Olämpligt beslut i en pandemi

Förutom reflektionerna tycker huvudskyddsombudet Ronny Sunesson att det är ett olämpligt beslut, mitt i en pandemi. Kommunal har nu skickat in en så kallad 6:6:a-anmälan till Arbetsmiljöverket med föreläggande eller förbud. Man har inte lagt ett skyddsstopp för man vill i första hand ha en dialog med arbetsgivaren.

– Vi har begärt överprövning hos Arbetsmiljöverket och vi tycker vi borde få det hörsammat. Men vi får se var det landar.

Han upplever att resenärerna har haft giltig biljett även när framdörren var stängd. Alla bussar i Kungsbacka har inte plexiglas, KE’s bussar har fortfarande stängt där fram.

– Just att det inte kommit in några incidenter eller rapporter anser jag är en sanning med modifikation. Vi har tyvärr inte en kultur av att skriva händelserapporter.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS