Både Sverigedemokraterna och Kungsbacka Framtidsparti vill se utdrag ur belastningsregistret innan någon får jobb i äldreomsorgen. Arkivbild.
Både Sverigedemokraterna och Kungsbacka Framtidsparti vill se utdrag ur belastningsregistret innan någon får jobb i äldreomsorgen. Arkivbild. Bild: Stefan Bennhage

Krav på registerkontroll för jobb i äldreomsorgen – två partier lägger samma förslag

Både Sverigedemokraterna och Kungsbacka Framtidsparti vill se utdrag ur belastningsregistret innan någon anställs i äldreomsorgen. Det skriver partierna i var sin motion till fullmäktige.

ANNONS
|

Först ut var Sverigedemokraterna, som i veckan lämnade in en motion till kommunfullmäktige. Där föreslår partiet att alla som söker jobb i äldreomsorgen också ska kunna visa upp utdrag ur polisens belastningsregister. Det kravet finns redan för personer som söker jobb i skola och barnomsorg. Äldre kan vara precis lika utsatta, och riskera att utsättas för övergrepp, menar SD:s gruppledare Carita Boulwén.

LÄS MER:Elektronen kan bli den nya vaccinationscentralen: ”En bra lokal”

– Vi vet att det förekommit incidenter på äldreboenden, med personer som inte borde anställts. Våra äldre kan ha precis lika svårt att freda sig som barn, säger hon till Kungsbacka-Posten.

Både äldrevård och skola

I Sverigedemokraternas motion föreslås att utdrag ur belastningsregistret ska krävas för både nyanställning, men också för dem som redan arbetar inom vård och omsorg. Samma villkor föreslås för gymnasieskolornas personal och anställda inom särgymnasiet.

ANNONS

LÄS MER:Boendet har rustas ned – nu tas även boulebanan bort: ”Glädjen har tagits ifrån oss

Också Kungsbacka Framtidsparti, bildat av avhoppare från Kungsbackaborna, lägger en motion med liknande krav på registerutdrag. De pekar på ett pågående rättsfall i Lerum, där en tidigare vårdanställd misstänks för ett stort antal våldtäkter på ett äldreboende.

LÄS MER:Kärleksfulla mötet mellan de gamla och travhästarna: “Väldigt trevligt att komma hit”

Behandlas i höst

Kungsbacka Framtidsparti föreslår i sin motion att kravet på registerutdrag inte bara ska gälla vårdpersonal i äldreomsorgen. Också köksanställda och städpersonal bör kunna visa upp utdrag på att de inte är brottsligt belastade.

LÄS MER:Nu ska de äldre få vara med och odla grönsaker och blommor

Kommunfullmäktige ska nu ta upp de båda förslagen för behandling. Ett eventuellt beslut i frågan om krav på registerutdrag kan i så fall komma tidigast någon gång i höst.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS