Kärleksfulla mötet mellan de gamla och travhästarna: “Väldigt trevligt att komma hit”

Fyra kvinnor kom till start men endast en satt upp i sulkyn. Oavsett, så fick gänget från äldreboendet i Mölndal en minnesvärd förmiddag på Åby travskola.

ANNONS
|

Hösten visade upp sin allra vackraste sida, några enstaka plusgrader och strålande solsken, när fyra kvinnor från Krokslätt i Mölndal tog färdtjänsten till travskolan i norra Kungsbacka. Personalstocken från boendet var lika stor, liksom medieuppbådet från Kungsbacka-Posten, P4 Göteborg och SVT Väst.

Och det var hästvana personer som anlände till travskolan.

– Jag red i min ungdom när jag bodde i Borås. Jag hade gångavstånd till ridhuset, min häst hette Mård och mina föräldrar satt på balkongen och skrattade när jag ramlade av, säger Anna-Lena Eliasson.

Slog du dig inte då?

– Nej, det var bara att sitta upp igen. Fast det var när jag var ung och vacker. Nu är jag bara vacker, säger Anna-Lena innan hon får hjälp upp i sulkyn för ett varv runt anläggningen.

ANNONS

LÄS MER:Ikeas plan: Julhandeln sker i gamla lokalerna

”Ser ut som en tavla”

Sonja Carlsson växte upp i Kållered och jobbade på Åbytravet i ungdomen.

– Jag sålde korv där när jag var 16, 17 år och gick på Realskolan, den gamla delen av Kvarnbyskolan som nu är riven, säger hon.

Ska du sitta upp i sulkyn idag?

– Nej, nej, det vågar jag inte. Men det är väldigt trevligt att komma hit. Det är fint väder och vi kunde se hur de bygger ut i Mölndals centrum när vi åkte förbi.

– Det ser ut som en tavla. Korna där borta och en häst som springer framför. Det kunde knappast vara bättre, säger Ann-Marie Hallin.

LÄS MER:Elev hittade kamera i Kollaskolans omklädningsrum – händelsen polisanmäld

Trodde hästen välte över henne

Hon hade önskat en tur bakom travhästen men proceduren att komma i och ur sulkyn skulle göra för ont varför hon avstod.

– Det är nog första gången jag sagt nej till en verksamhet.

Men hästar är Ann-Marie Hallin van vid och det starkaste minnet är från 1940-talet.

– När det var mycket snö, körde vi häst och släde. När vi närmade oss hemmet började hästen skena och vi välte. Jag fick något tungt över mig och trodde först att jag hamnat under hästen, men som tur var så var det bara mamma som låg på mig, säger hon och skrattar åt minnet.

ANNONS

Stort behov av utflykter

Äpplen från Eklanda delas ut till de smackande hästarna. Hunden Pysen, en cavalier king Charles spaniel med travskolan som arbetsplats, går omkring och charmar alla. Inte minst Anna-Lena Eliasson som får upp hunden i knät för en stunds mystid innan hon lämnar oktoberkylan och tar sig inomhus.

Men varför hamnade de fyra kvinnorna på travskolan? Mariette Petric, verksamhetschef för äldreboende i Mölndal, förklarar att det hela startade i somras när Fässbergs äldreboende fick besök från Slottsskogen. Den gången hade personal därifrån med sig några djur till boendet.

LÄS MER:Kungsbackabo vann miljonvinst på Triss

– Vi ville utveckla den idén och frågade pensionärerna vad de ville. Nu när många suttit inne under pandemin fanns det ett stort behov av att göra utflykter så då tog jag kontakt med travskolan, säger Mariette Petric.

Fler djurmöten väntar

Och fortsättning blir det. De närmaste två veckorna kommer personer från ytterligare tre äldreboenden att få klappa, sitta med i sulkyn, borsta och gosa med stora och små hästar.

Hur går ni vidare efter det här?

– Vi kommer fråga pensionärerna vad de vill, det finns ju djurparker, hönsgårdar, ja hur mycket som helst. Att få möta djur ger en lugnande effekt. Det skapar harmoni och det samspelet mellan människor och djur är superviktigt, säger Mariette Petric.

ANNONS

– En utflykt till Slottsskogen skulle vara bra. Men gärna till våren när det är lite varmare, säger Sonja Carlsson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS