Bröderna från Bonn ställer ut 10 000 kapsyler i konsthallen

Sebastian och Christoph Mügge är bröder, konstnärer och samlare. I den ordningen. Utställningen Radera i frid innehåller en blandning av högt och lågt, vackra teckningar och gamla snusdosor. Budskapet är existentiellt.
– Efter döden försvinner vi, så är livet, säger Sebastian.

ANNONS
|

Radera i frid väcker tankar om det materiella och digitala eftermälet. Vad händer med saker, texter och bilder efter att en människa dött? En del av sakerna som ryms i den belamrade konsthallen på kulturhuset Fyren i sommar är brödernas avlidna mormors saker. Annat är grejer de själva sparat.

– Jag har 10 000 kapsyler, som jag slagit platta med hammare, säger Sebastian Mügge, som liksom brodern Christoph ursprungligen kommer från tyska staden Bonn men nu är bosatt i Skåne.

LÄS MER:Micke ritar serier och samlar på lego och akvariefiskar

Krysset är symbolen för att slänga

Christophs oanvända cd-skivor, och tomma konservburkar staplas på hög. På väggen hänger bilder på främmande hundar, fotografierna hittades i en container och ingen vet vem de tillhört. Överallt, på prylar, golv och tak är svarta kryss tejpade. Datorsymbolen för att slänga något. ”Delete”, står det på remsor som hänger från taket. På andra remsor står kondoleanser och hälsningar till någon som avlidit. Strimlorna föreställer det som kommer ur en dokumentförstörare. Sådant som utplånats.

ANNONS

– Vi har samlat saker i flera år och det här är världspremiären för den här utställningen, säger Christoph Mügge.

Faktum är att även utställningen är en tillfällig installation, som bara kan upplevas här, under sommaren 2021. Det går aldrig att återskapa exakt samma konst någon annanstans. Christophs tavla i kol, målad direkt på väggen, kommer torkas bort efter utställningen. Anna Ryman-Bruks som arbetar på kulturhuset tycker att det är lite ångestfyllt, men bröderna ser på det med blandade känslor. Förgängligheten är inte något enbart negativt.

LÄS MER:Lego-fantast söker likasinnade

Samlar på strumpor och kvitton

– Det kan vara en befrielse att slänga saker också, säger Sebastian.

Men själv samlar han på allt från strumpor till kvitton. Christoph har en okänd människas menyer från 50-talet och framåt hemma hos sig.

– Händelser och personer är förknippade med olika saker. Det är kul att det finns kvar efter döden, det är positivt. Man behöver inte se så mörkt på det, säger Sebastian.

Vad som händer med de digitala avtrycken när man dör är också en fråga som berörs av konstnärerna bakom Radera i frid. Konton, bilder, texter försvinner eller sparas, oavsett så lämnar det spår, om inte annat så i form av tomhet.

Slippa chips och Netflix

Utställningen öppnar på lördag. Mellan klockan 11 och 15 är konstnärerna på plats och samtalar med besökarna. Sedan står portarna öppna till och med 28 augusti, då bröderna packar in sakerna i sin lastbil igen och drar hem till Skåne.

ANNONS

– Det är väldigt roligt att vara igång med utställningar igen. Slippa äta chips och titta på Netflix varje dag, säger Sebastian Mügge.

LÄS MER:Maja Gunn ställer ut på Fyren

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS