Jesper Edlind, HR-chef i Kungsbacka kommun, som nu vädjar om extrapersonal.
Jesper Edlind, HR-chef i Kungsbacka kommun, som nu vädjar om extrapersonal. Bild: Josefine Lidfelt

Kommunen vädjar om extrapersonal: ”Mycket ansträngt läge”

Bemanningsläget är ”mycket ansträngt” och nu söker kommunen extrapersonal för att kunna hålla förskolorna öppna. Både kommunanställda och invånare uppmanas söka jobb som timanställda i kommunens verksamheter.
– Smittspridningen är enorm och det påverkar oss också, säger Jesper Edlind, personalchef i Kungsbacka kommun.

ANNONS

Kommunen skriver i ett pressmeddelande att bemanningsläget ute i verksamheterna är ”mycket ansträngt”. Det är en direkt följd av den höga smittspridningen, som bland annat tvingat flera förskolor att stänga på grund av personalbrist.

LÄS MER:SPF seniorerna kräver omplacering av ovaccinerad personal: ”Vi är eniga”

Nu vädjar kommunen till både invånare och kommunanställda att söka jobb som timvikarier. Framför allt handlar det om att kunna öppna förskolorna igen.

– Smittspridningen är enorm just nu, och det påverkar oss som arbetsgivare också. Det är inte bara att folk är sjuka, många måste stanna hemma på grund av familjekarantänen. När förskolor stänger så påverkar det så många andra viktiga samhällsfunktioner. Därför känner vi att vi måste göra vad vi kan för att kunna hålla dem öppna, säger HR-chefen Jesper Edlind.

ANNONS

LÄS MER:Vikarier sökes – 1 000 timanställda räcker inte i coronatider: ”Vi behöver bli fler”

Frigöra resurser

Den ovanliga vädjan om att söka extrajobb riktas både till kommunens egna anställda och till kommuninvånarna.

– Framför allt vill vi frigöra personal resurser vi har internt. Det finns många anställda i kommunen som jobbar med mer långsiktiga projekt. Där vädjar vi till dem att fundera på om de kan ta ett sådant här jobb, till exempel i förskolan, under den här svåra tiden, säger Edlind.

För det är förskolor som prioriteras i nuläget, men situationen är ansträngd inom både äldreomsorg, gymnasierna och i socialtjänsten också, bekräftar Jesper Edlind.

LÄS MER:Så fördelades coronastödet i Kungsbacka – företagarna: ”Avgörande för att vi skulle överleva”

Vill ha tillfällig personal

Även kommuninvånare uppmanas söka timanställning i kommunen, via det särskilda vikariecenter som hanterar tillfällig personal.

– Tyvärr är det svårt att hitta timanställda och tillfällig personal för många kommuner just nu. Det är därför vi nu går ut och vädjar till alla som är emellan studier eller som av andra skäl inte har arbete, att vi kan erbjuda spännande jobb här hos oss i kommunen, säger Edlind.

Vill ha snabbspår

Just nu är situationen mycket ansträngd och för att kapa några tidstjuvar har kommunen nära kontakt med polisen. Planen är att hitta en rutin för att snabba på de utdrag ur belastningsregistret som krävs för att jobba med barn.

– Det gäller ju för alla oavsett om man kommer som ny utifrån, eller om man redan har en anställning i kommunen, alla behöver visa upp ett rent utdrag ur belastningsregistret. Vi försöker att hitta något slags snabbspår, men har inga besked ännu, polisen har också en ansträngd situation. Alla påverkas av den höga smittspridningen just nu, säger Jesper Edlind.

ANNONS

LÄS MER:Fem förskolor stängs ner – skolchefen: ”Jag ser ingen ljusning”

Den som är intresserad av anställning som timvikarie inom förskolan uppmanas kontakta kommunens vikariecenter på telefonnummer 0300-83 78 00.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS