Kom igång med träningen efter nyår – så ska du tänka

Tunga lyft, gruppträning eller metodiskt fokus på rörlighet? Oavsett vilket som lockar mest så gäller det att inte gå ut för hårt. Det är tipsen som ett gäng rutinerade och nytränade entusiaster från Vallda ger.
– I januari är det kaotiskt på gymmen. I mars är det tomt igen, säger instruktören Elisabet Nilsson.

ANNONS
|

Söndagsförmiddag. Det nya året är bara ett par dagar gammalt, och ute är det lite gråmulet. Vid en första anblick ser det ganska tomt ut inne i foajen till Actimera vid Heberg i Vallda, men skenet bedrar. Den enda person som syns till står och försöker få ut några droppar kaffe ur automaten. Hon heter Elisabet Nilsson och visar sig vara instruktör på gymmet. Snart dyker det upp fler kaffesugna och nytränade personer, och efter en stund sitter alla med varsin kopp kaffe i fåtöljerna och pratar träning. Hur ska man tänka? Vilket sätt är det bästa? Varför ska man ens träna?

ANNONS

– Man ska tänka långsiktigt. I stället för att dra igång och panikträna fem dagar i veckan så ska man tänka att det ska hålla länge, helst livet ut. Inte bara några månader, eller att komma i form inför sommaren, säger instruktören Elisabet Nilsson.

LÄS MER:Hyresgäst vräkt efter andrahandsuthyrning

Hon får medhåll av kamraterna Carina Thorvaldsson och Maggan Jacobson. De har vanan inne, och har kommit till den punkt då det skulle kännas konstigt att inte träna.

– Jag är ju gammal basketspelare också, säger Maggan Jacobsson och fortsätter:

– För mig är det inte något man bara känner att man måste göra, det är ett behov. Vissa säger att de inte förstår hur man orkar ge sig iväg och träna. Jag förstår inte hur man inte kan göra det. Man blir pigg och glad och kan äta gott. Och dessutom är det socialt, vi sitter här och umgås efteråt och dricker kaffe.

– Det går ju dessutom att göra nyttiga och jättegoda pizzor hemma, säger Carina Thorvaldsson när pratet glider in på vad man bör äta och inte.

Om det inte känns rätt – prova nåt annat

Efter en stund ansluter ytterligare ett par rödmosiga och välmående personer. Det är Annica Gerber, som är i full färd med att utbilda sig till personlig tränare, samt kompisen Aivi Eklund som fått stå ut med att bli coachad. Annica talar varmt om träningens alla fördelar och Aivi berättar att hon till vardags tränar crossfit.

ANNONS

– Vad är egentligen crossfit? Jag tänker mig att man välter traktordäck och gör allt möjligt på en gång, säger Maggan Andersson och får lite skratt och ett hyggligt jakande svar av Aivi tillbaka.

Det finns nämligen, för den som inte redan är intresserad av träning, en rejäl mängd olika varianter och träningsformer i dag. Vissa gillar att träna ensamma, andra i grupp. Några gillar tungt, andra vill bli smidiga. Inget är mer rätt eller fel än något annat, menar gänget i fikahörnan. Det viktiga är att man hittar något som känns rätt för en själv.

– Det gäller att hitta sin träning och sitt ställe. Det finns inga rätt eller fel. Börja med att testa ett ställe, och trivs du inte där så byt och testa något annat, säger Elisabet Nilsson.

Hjärtläkaren: Viktigt för kärlhälsan

En plötslig reflektion angående sällskapet är att det mest verkar vara kvinnor som pallrat sig iväg denna gråa söndagsförmiddag. Men i ett hörn en liten bit bort sitter en herre och lyssnar på samtalet och tar igen sig efter ett pass. Han råkar vara en av alla som bestämt sig för att komma igång med träningen efter nyår.

– Ja, det har varit ett litet uppehåll men i dag är jag här med min fru. Vi jobbar i vården och har valt att vara försiktiga i och med pandemin. Men nu har jag fått tre doser vaccin, säger mannen som heter Jacob Odenstedt och som visar sig vara cardiolog till yrket.

ANNONS

Han berättar att han haft jour under nyår och fått ta emot personer med hjärtproblem.

– Det är jätteviktigt med träning. Allra helst ska man göra något så att man kommer upp i puls och svettas lite under cirka 30 minuter fem gånger i veckan. Så ur ett folkhälsoperspektiv är det bra att gymmen är öppna. Träning är väldigt viktigt för hjärt- och kärlhälsan, för att minska risken att drabbas av stroke och mycket annat, säger Jacob Odenstedt.

LÄS MER:Ett händelserikt år på Kungsbacka-Posten

Att simma lugnt inledningsvis kan möjligen vara bästa sättet att nå den nivån. För enligt kvinnorna vid kaffebordet är det viktigt att det känns kul för att man inte ska tappa taget om träningen. Och att inte rusa på för fort i början.

– Det är bättre att träna ett par gånger i veckan hela året, än att köra hårt varje dag under en kort period för att sedan inte göra något alls, avslutar Elisabet Nilsson.

Enkät: Har du med träning som nyårslöfte?

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS