Iseråsskolan har väntat länge på renovering. Nu börjar en nybyggnation närma sig.
Iseråsskolan har väntat länge på renovering. Nu börjar en nybyggnation närma sig. Bild: Lotta Nyvall

K-märkt skola ska renoveras – river och bygger nytt

Iseråsskolan i Onsala ska få nya lokaler och en sprillans ny idrottshall med ordentlig läktare. Rektor Maria Ekberg ser fram emot ombyggnationen:
– Det blir ett väldigt lyft, säger hon.

ANNONS
|

Kungsbacka kommun har beslutat att delar av Iseråsskolan ska rivas och ersättas med nya lokaler och en ny idrottshall. Maria Ekberg är rektor på skolan och berättar att hela skolan ser fram emot nybygget.

– Det blir ett väldigt lyft. Stora delar av skolan är väldigt gammal och väldigt utspridd med många byggnader. Så det behöver renoveras, och vi vill bli lite mer sammanhängande, berättar hon.

De äldsta delarna av skolan är K-märkta och byggdes för närmare 200 år sedan. Andra delar tillkom på 1970-talet, berättar Maria Ekberg.

Nybyggnadsplanerna är dock hittills bara på ett skiss-stadium. Det är alltså än så länge för tidigt att säga exakt när det första spadtaget kommer att tas.

ANNONS
Maria Ekberg är rektor på Iseråsskolan.
Maria Ekberg är rektor på Iseråsskolan. Bild: Privat

– Nu har vi möjlighet att tänka kring våra lärmiljöer så de blir ännu bättre. Mycket fokus kommer också att ligga på att förbättra utemiljön.

Efterlängtad idrottshall

Den nya idrottshallen är också ett efterlängtat tillskott. Många föreningar har tidigare påtalat bristen på både idrottshallar och halltider i kommunen.

– Den nya idrottshallen kommer ju även att användas av föreningslivet. Nu får vi en större hall med både läktare och fler omklädningsrum som underlättar, säger Maria Ekberg.

Det går runt 315 elever på skolan men det är ännu inte bestämt vilka ersättningslokalerna blir under renoveringen.

– Det är lite tidigt att säga. Men det kommer att tas fram en ordentlig plan så det inte ska kännas rörigt för eleverna när renoveringen väl sätts igång, säger Maria Ekberg.

Inte klart i morgon

Kommunalrådet Fredrik Hansson (C) är också ordförande i servicenämnden och därför ytterst ansvarig för kommunens lokaler. Han förklarar att Iserås är den sista av de riktigt gamla skolorna som nu står på tur för att få en ansiktslyftning.

– Sedan ska vi vara tydliga med att detta sker inte i morgon, ombyggnaden ska stå klar först 2026, men planeringen pågår för fullt. Jag tycker att det är särskilt glädjande att projektet innehåller bygget av en fullmåttshall, det är ett behov som länge varit påtalat av föreningslivet, säger han.

ANNONS

I planeringen ingår att titta närmare på vilka byggnader som har så kallad bevarandestatus.

– Vi behöver gå igenom vad som är värt att spara och vad som kan rivas. Delar av skolan har ju byggts om och till under många år och vi behöver en överblick över vilken status som de olika byggnaderna har, säger Hansson.

Finns det någon prislapp på vad det här kommer att kosta?

– Jag vågar faktiskt inte svara på det ännu, vi är i fortfarande i ett för tidigt skede av processen, säger Fredrik Hansson.

LÄS MER:Onsalaelevernas nya chans: Får åka till Stockholm och träffa Hallengren (S)

LÄS MER:Så trångbodd är ditt barns skola – många är fyllda till max

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS