Onsalaelevernas nya chans: Får åka till Stockholm och träffa Hallengren (S)

Förväntan byttes mot besvikelse när socialminister Lena Hallengren (S) var sjuk när hon skulle haft ett digitalt möte med eleverna på Kapareskolan. Men nu möts eleverna av positiva nyheter: De blir bjudna på en resa upp till Stockholm för att träffa socialministern.
– Det känns helt otroligt att vi ska upp till Stockholm. Det ska bli jättespännande, säger Ebba Andihn.

ANNONS
LocationOnsala|
|

I slutet av mars skulle representanter från elevrådet på Kapareskolan i Onsala ha ett digitalt möte med Lena Hallengren (S). Kapareskolan hade blivit utvald bland flera skolor till Barnombudsmannens maktmöte där eleverna skulle få prata med socialministern om elevers delaktighet i skolan.

Till elevernas besvikelse tvingades Hallengren i sista stund ställa in på grund av sjukdom och i stället fick de ha ett möte med hennes statssekreterare Tobias Lundin Gerdås. Men för några dagar sedan möttes eleverna av glada nyheter: De ska få åka upp och träffa socialministern på plats i Stockholm.

– Det är jättespännande att få åka till Stockholm. Efter mötet kändes det lite tråkigt att vi inte fick träffa Hallengren. Men nu blev det bra, det blir dubbelt upp. Det är riktigt coolt, säger Lina Landgren.

ANNONS

”Väldigt spända och taggade”

Alla sex representanter från elevrådet som var med på förra mötet får åka med upp till Stockholm och där kommer även eleverna få besöka Barnombudsmannens huvudkontor. De åker tidigt på morgonen och kommer hem sent på kvällen den första juni.

– Vi alla är väldigt spända och taggade på att åka upp. Vi kommer ju även få se och träffa andra ansikten än bara Lena, många högt uppsatta personer, säger Lina Landgren.

– Det känns häftigt att en skola i lilla Kungsbacka får åka upp till Stockholm. Vi blir en förebild för andra skolor, säger Ebba Andihn.

Hoppas Hallengren tar sig tid för deras frågor

Förväntningarna är höga inför mötet.

– Vi hoppas det är bra bemötande, att de tar sig tid att lyssna på våra egna frågor och funderingar, säger Lina Landgren.

De tycker det är mycket bättre med ett fysiskt möte än digitalt.

– Det var lite strul när vi hade mötet sist, det hackade ibland och det tog tid från mötet. Det blev stressigt i slutet och vi fick inte riktigt svar på frågorna vi ställde. Jag hoppas vi får mycket tid att ställa egna frågor och att vi får återkoppling från förra mötet, säger Ebba Andihn.

– Ja, inte bara att de säger att vi lyssnar på oss utan också att vi får svar på vad som händer med det vi säger. Konkret vad de faktiskt kommer att göra, säger Lina Landgren.

ANNONS

De har mycket i skolan just nu med nationella prov, gymnasiebesked och förberedelser inför mötet. Men heldagen i Stockholm kommer bli ett minne för livet.

– Vi kommer väl hem vid 21-22 på kvällen och så har vi skola dagen efter. Men det är helt klart värt det. Vi kommer åka iväg på ett äventyr!

LÄS MER:Skolinspektionen kräver svar om samarbetet med kyrkan

LÄS MER:Onsalaelevernas unika möte med socialministern

LÄS MER:Elevernas kamp lönade sig – nu får de skolkatalog

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS