JO-kritik mot Region Halland för beslut mot vaccinturism: ”Inte stöd i lagstiftningen”

Justitieombudsmannen riktar ”viss kritik” mot Region Halland efter man i våras stängde möjligheten för de bosatta utanför Halland att boka vaccinering digitalt. Men JO har ändå viss förståelse för situationen.

ANNONS

Det var i april förra året som Region Halland ändrade sitt bokningssystem för coronavaccinet, så att endast de som var bosatta inom regionen kunde boka sin vaccinering digitalt. Bakgrunden var att allt fler personer bosatta i Västra Götaland bokade upp de halländska vaccintiderna. I Särö var till exempel en vecka i april 60 procent av de vaccinerade från Västra Götaland.

LÄS MER:Rekordmånga coronatestade sig i Halland förra veckan

Inte stöd i lagstiftningen

Region Hallands ändring anmäldes till Justitieombudsmannen av en privatperson. Och nu riktar JO viss kritik mot regionen.

– Jag har förståelse för att regionen fick problem när ett stort antal patienter från andra län valde att söka sig dit för att vaccinera sig. Det finns dock inte stöd i lagstiftningen för att göra skillnad mellan regionens egna invånare och andra patienter. Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska alla ges vård på samma villkor oavsett i vilken region patienten är folkbokförd, säger chefs-JO Erik Nymansson i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Region Halland JO-anmäls för vip-kö till coronavaccination

Tommy Rydfeldt (L) är förste vice ordförande i regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott. I ett pressmeddelande kommenterar han JO:s beslut:

– Även om JO ger viss kritik visar han förståelse för den uppkomna situationen och bristen på ett regelverk för hur sådana här situationer ska hanteras.

LÄS MER:Region Halland i samtal med grannregionen efter vaccinturism

”Helt orimlig situation”

JO konstaterar också i sitt beslut att det, med anledning av den uppkomna situationen, kan finnas skäl att överväga särskilda bestämmelser för att hantera vaccinationer under en pandemi.

– Det är bra att JO har noterat att det behövs ett regelverk för hur sådana här situationer ska hanteras i framtiden. Det är ju en helt orimlig situation att tider för vaccination går till invånare från annan region utan att den vaccinerande regionen får kompensation med fler doser, säger Tommy Rydfeldt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS